Vad klarar jag med min IQ?

Jag gjorde Mensas (riktiga) IQ-test och fick en uppskattad IQ på 114. Jag är nyfiken på vad det innebär att befinna sig 14 poäng över genomsnittet. Vad är man kapabel till? /Kim

Publicerad

Personer med hög intelligens presterar i allmänhet bättre på komplexa uppgifter.
Bild: Getty images

Svar av Sara Henrysson Eidvall, legitimerad psykolog, specialist i arbets- och organisationspsykologi, ansvarig psykolog vid Mensa Sverige och tidigare ansvarig psykolog vid Mensa globalt

IQ är ett populärt begrepp för intelligens – en generell mental förmåga att tänka logiskt och lösa problem oberoende av tidigare er­farenheter. Den amerikanska intelligens­forskaren Richard Haier har beskrivit det som att intelligens är att veta vad man ska göra när man inte vet vad man ska göra. Det är psykologins mest välbeforskade begrepp.

Intelligens är relativt stabil genom livet. Möjligheterna att träna upp den är begränsad men bristande stimulans, svält och sjukdom kan naturligtvis hindra intelligensens utveckling.

Fråga en forskare

Har du en fråga till en forskare? Mejla fraga@fof.se

Intelligens har positivt samband med allt från arbetsprestation till hälsa. Ju högre intelligens, desto större är sannolikheten att man presterar högt i sitt arbete, i synnerhet i mer komplexa arbetsuppgifter.

Intelligens mäts med test med olika typer av problemlösningsuppgifter. Mensas test, som frågeställaren nämner, är ett så kallat matristest. Sådana ger ett ganska bra mått på så kallad generell intelligens. I andra sammanhang kan matriser kombineras med till exempel verbala, numeriska och spatiala uppgifter för att ge en mer heltäckande bild.

I professionella sammanhang har man i dag oftast övergett den traditionella IQ-skalan med 100 som genomsnitt, och anger i stället intelligens i percentiler, alltså hundradelar av befolkningen. Mensa redovisar test­resultat i båda formerna eftersom vi vet att det efterfrågas. IQ 114 motsvarar percentil 82, det vill säga att personen har högre intelligens än drygt 80 procent av befolkningen. Eftersom det också finns ett positivt samband mellan intelligens och lärande så har frågeställaren sannolikt det lite lättare att studera och lära nytt. Personer med akademisk utbildning har ofta en intelligensnivå lite över genomsnittet. Men det är absolut ingen nödvändighet, för andra egenskaper, såsom personlighet, spelar också in, till exempel målmedvetenhet. Lägre intelligens kan kompenseras av hårdare arbete.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor