Europeisk resa till Merkurius

Publicerad
Illustration av hur det kan se ut när BepiColombo närmar sig Merkurius år 2025.
Bild: ESA

BepiColombo är den första europeiska farkosten som ska åka till Merkurius, den relativt outforskade planeten som ligger närmast solen. Den obemannade sonden ska sändas i väg i höst. Ombord finns bland annat tre instrument från svenska Institutet för rymdfysik.

Resan beräknas ta sju år. Väl framme vid Merkurius ska två olika moduler kopplas loss från sonden och kretsa som satelliter kring planeten.

Farkosten är uppkallad efter den italienske matematikern och ingenjören Giuseppe Colombo (1836–1921), som förklarade hur det kommer sig att Merkurius roterar tre gånger kring sin egen axel medan den kretsar två varv kring solen. 

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor