Går det att hacka smaksinnet?

Vore det möjligt att programmera om lukt- och smaksinne så att vi inte vill proppa i oss socker och fett, utan uppskattar nyttigare mat? Det skulle ju vara en trevligare lösning än fetmaoperation.

/Elmer

Publicerad

Image: Istock

SVAR: För just lukter har människan inga påtagliga medfödda preferenser. Att vi gillar och ogillar vissa lukter beror i stor utsträckning på våra erfarenheter av lukten ifråga. När det gäller smaker tycker vi som nyfödda om exempelvis sött, men inte beskt. Genom att para ihop lukter (kom ihåg att ”smak” egentligen är smak + lukt, och lite till) med obehagliga upplevelser kan vi ledas till att ogilla det vi tidigare har gillat. Kanske har vi till exempel någon gång blivit magsjuka av något skäl och efteråt känt en aversion mot lukten av den mat vi åt senast före magsjukan. Goda lukter har genom livet ofta parats ihop med goda upplevelser, exempelvis smaken av sötma och kanske en tillfredsställande mättnadskänsla. Dessa erfarenheter färgar på så sätt luktupplevelsen. Smaker, till exempel sött och beskt, verkar däremot vara svårare att koppla ihop med andra upplevelser så att preferensen ändras.

Så visst borde det i teorin gå att på detta sätt vänja sig av med viss mat, så länge den har en luktkomponent. Men det verkar inte ha slagit igenom som metod för att hjälpa folk att äta mindre.

 /Mats J. Olsson, professor i experimentell psykologi vid Karolinska institutet

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor