Vissen bomull på månens baksida

Publicerad
Rymdfarkosten Chang'e 4 fotograferad på månens baksida, av månbilen Yutu 2. 
Bild: CNSA

Den kinesiska rymdfarkosten Chang’e 4 lyckades den 3 januari utföra den första kontrollerade landningen på månens baksida. Ombord finns bland annat det svenska instrumentet Asan, som ska undersöka hur partiklarna i solvinden påverkar månens yta (se F&F 4/2018). Ett av experimenten på landaren är en biologisk försökskammare med exempelvis bomullsfrö. Växter har odlats på rymdstationer tidigare, men aldrig på månen. Bomullsplantan började gro, enligt de kinesiska forskarna. Men när den långa månnatten sänkte sig vissnade plantan – som väntat. Chang’e 4 har även med sig månbilen Yutu, som ska utforska mer av Von Kármán-kratern, där ekipaget landade.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor