Folk gillar obligatorisk vaccination

En överväldigande majoritet av svenskarna stödjer tanken på ett obligatoriskt vaccinationsprogram för barn. Det visar en stor undersökning från Göteborgs universitet.

Publicerad

Den här artikeln är från 2019.

I dag erbjuds alla barn i Sverige vaccin mot nio sjukdomar samt HPV-vaccin, som skyddar flickor mot ett virus som kan orsaka cancer främst i livmoderhalsen. Men det är frivilligt. Nu har den årliga SOM-undersökningen från Göteborgs universitet för första gången frågat folk om de tycker att vaccinationsprogrammet borde vara obligatoriskt. Hela 74 procent ansåg att det är ett ganska eller mycket bra förslag.

– Det är ett tydligt stöd för vaccin i en tid då vi har en diskussion om spridning av vaccinkritiska åsikter i sociala medier, säger Björn Rönnerstrand, forskare på SOM-institutet vid Göteborgs universitet.

I Sverige är andelen barn som blir vaccinerade mycket hög. Hela 97 procent av alla födda 2015 har fått en spruta mot mässling, påssjuka och röda hund (MPR), enligt de senaste siffrorna från Folkhälsomyndigheten.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor