Smart chip kan styra medicin

Medicin som utsöndras efter behov inne i kroppen kan bli ett framtida alternativ till piller. Schweiziska forskare har utvecklat en liten nedbrytbar, elektrisk krets som kan styra medicineringen.

Publicerad
Forskaren Matthieu Rüegg med kretsen i form av en spiral som bara är några mikrometer tjock. När den träffas av ett svängande magnetfält bildas en ström som gör att den värms upp.
Bild: EPFL / Murielle Gerber

Forskare vid det tekniska universitetet EPFL i Schweiz har utvecklat en liten elektrisk krets, för att kontrollera utsöndringen av medicin, som placerats inne i kroppen, till exempel ett smärtstillande preparat efter en operation.

Kretsen, som presenteras i tidskriften Advanced Functional Materials, fungerar som en kastrull på en induktionsspis: När den träffas av ett magnetfält värms den upp. Värmen kan i sin tur användas för att smälta membranet till en medicinkapsel så att läkemedlet frigörs. Efter behandlingen bryter kroppen ner magnesiumkretsen.

En finess är att kretsarna kan tillverkas så att de värms upp vid olika frekvenser. Det kan utnyttjas för att aktivera olika medicinkapslar vid olika tidpunkter.

Än har forskarna bara visat att kretsarna går att tillverka och styra. Det återstår att bygga ihop dem med medicinkapslarna.

Det pågår mycket forskning kring olika metoder för att utsöndra läkemedel inne i kroppen. Forskning & Framsteg har bland annat skrivit om ett svenskt projekt där antibiotikatabletter träs på en spiralformad metalltråd som sedan placeras i magen (F&F 5/2019: Pärlband i magen bekämpar tuberkulos).

Niclas Roxhed, forskare i medicinsk teknik på Kungliga tekniska högskolan i Stockholm, som deltar i projektet med antibiotika, tycker att den schweiziska studien är intressant.

– Det visar på en trend som vi kommer att se mycket av framöver – att använda material som naturligt kan tas om hand av kroppen och samtidigt utföra avancerade funktioner.

Han tror att det i framtiden kommer att finnas sväljbara, smarta chip av metaller som magnesium, järn eller zink.

– De fungerar bra som ledare och är samtidigt bra kosttillskott som många tar dagligen, säger Niclas Roxhed.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor