Nobel 2020 – stor special om årets pristagare

Även om allt är annorlunda detta corona-år 2020 delas årets Nobelpris som vanligt ut – dock under andra former. I år får pristagarna ta emot sina medaljer och diplom i respektive hemland. Föreläsningar och prisceremonin kan följas på länk. Dessutom kommer alla årets pristagare att få en inbjudan till nästa års Nobelbankett.

Publicerad

Så här lyder motiveringarna till 2020 års Nobelpris – klicka på länkarna för att läsa F&Fs fördjupningar i vart och ett av de olika ämnena. Alla artiklar går också att LYSSNA på.

”För upptäckten att bildandet av svarta hål är en robust förutsägelse av den allmänna relativitetsteorin” och ”för upptäckten av ett supermassivt kompakt objekt i Vintergatans centrum”.

Roger Penrose, 89 år, Oxford university, Storbritannien. Vid sidan av sina stora bidrag till olika delar av den matematiska fysiken har Roger Penrose bland annat lagt fram okonventionella idéer om medvetandet.
Reinhard Genzel, 69 år, Max-Planck-Institut für extraterrestrische Physik, Garching, Tyskland, och University of California, Berkeley, USA. När han var yngre tyckte Reinhard Genzel mycket om sportiga aktiviteter.
Andrea Ghez, 55 år, University of California, Los Angeles, USA. Som liten ville Andrea Ghez bli astronaut. Hon tycker om att simma.
Bild: News Licensing / MEGA, ESO/M. Zamani, REUTERS / Mike Blake

”För förbättringar av auktionsteorin och uppfinningar av nya auktionsformat”.

Robert B. Wilson (till vänster) 83 år, Stanford university, USA, stolt lärare till tre Nobelpristagare. Deltar själv inte i nätauktioner. (Kallas för Bob, även om hans mellannamn är Butler).
Paul R. Milgrom (till höger) 72 år, Stanford university, USA, Har redan varit med vid en Nobelprisutdelning då han 1996 tog emot priset postumt åt William Vickrey. På festen träffade han sin fru, Eva M. Meyersson Milgrom.
Bild: Andrew Brodhead, Stanford University

”För utveckling av en metod för genomeditering”.

Emmanuelle Charpentier, 51 år, har berättat att de långa ljusa sommarnätterna i Umeå hjälpte henne i forskningen. Ofta satt hon uppe till tre på morgonen med kartläggningen av crispr/cas9.
Jennifer Doudna, 56 år, ser fram emot en egen parkeringsplats, en förmån för Nobelpristagare vid Berkeley-universitetet: ”Efter 18 år kan jag äntligen parkera på campus”.
Bild: EPA / Clemens Bilan & UC Berkeley / Keegan Houser

”För upptäckten av hepatit C-virus”.

Harvey J. Alter, född 1935. Han är född och verksam i USA och svarade argt den tredje gången det ringde okristligt tidigt den 5 oktober. ”Den ilskan förbyttes i stor förvåning” sade han, men lade till ”Man jobbar inte för priser, utan det viktigaste för mig är att ingen får hepatit efter en blodtransfusion i dag.”
Michael Houghton, född 1949. Han är en brittisk virolog, som redan vid 17 års ålder började intressera sig för molekylärbiologi och medicin, inspirerad av den franska forskaren och läkaren Louis Pasteurs liv. I dag är han verksam vid University of Alberta i Kanada och jobbar bland annat med att ta fram vaccin mot hepatit C.
Charles M. Rice, född 1952 i USA. Som ung drömde han om att bli veterinär, men är i dag virolog vid Rockefeller university i New York och forskar bland annat om coronavirus. Stockholmsamtalet kom oväntat. ”Det ringer så sällan på min vanliga telefon så jag trodde det var ett datoriserat larm om att någon av våra -83°C-frysar höll på att värmas upp …”
Bild: Rockefeller university

”För sina ansträngningar att bekämpa hunger, för dess bidrag till att förbättra förhållandena för fred i konfliktdrabbade områden och för att fungera som en drivande kraft i ansträngningarna att förhindra att hunger används som ett vapen för krig och konflikt”.

David Beasley, 63 år, är direktör för WFP och tidigare guvernör i South Carolina, USA. När han inte reser mellan jordens alla hörn gillar han att åka motocross och odla på sin gård.
Bild: UN Photo / Mark Garten

”För hennes omisskännliga poetiska röst, som med sträng skönhet gör den enskilda människans existens universell”.

Louise Glück, 77 år, är universitetslärare i litteratur, men tog själv aldrig examen när hon studerade poesi vid Columbia university i början av 1960-talet.
Bild: Katherine Wolkoff / Farrar, Straus and Giroux / POLARIS

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor