Kan datorer vara kreativa?

Publicerad

När Googles dator slog stormästaren i brädspelet go för några år sedan bestämde sig matematikern och professorn Marcus du Sautoy vid brittiska Oxford att skriva en bok om AI och kreativitet. Han chockades av att datorn inte bara lärt sig behärska det invecklade spelet – den visade också vägen till nya, överraskande drag som mänskliga spelare kunnat ta efter.

Frågan om datorerna har blivit kreativa undersöks i boken. Marcus du Sautoy guidar kunnigt till de mest avancerade exemplen på hur AI används för att skapa konst, musik och litteratur. Flera avsnitt ägnas också åt AI inom hans eget ämne matematik, där kreativitet är ett måste för att föra forskningsfronten framåt.

Slutsatsen blir att AI imponerar på många arenor. Men kreativ? Nja, inte på samma sätt som vi människor. Däremot kan vi lära av varandra. Som jazzpianisten som spelade med en AI som lärt sig improvisationsjazz konstaterar: ”Systemet visar mig idéer som jag kunde ha utvecklat, men som skulle ha tagit mig flera år att faktiskt utveckla.”

De skapande maskinerna

Marcus du Sautoy
Natur & Kultur

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor