Ge dig tid att verkligen titta

Publicerad
Har du tankar och idéer om detta nummer av tidningen? Mejla mig! viveka.ljungstrom@fof.se

Jag är mycket förtjust i idén om medborgarforskning. Att ta hjälp av oss invånare för att studera världen, det berikar ju inte bara forskningen, utan också oss själva. Glädjande nog verkar det bli vanligare. Från och med mitten av juni kan både Umeå- och Uppsalabor vara med och spana efter fladdermöss. Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, lånar ut detektorer och med hjälp av mobilen kan man sedan rapportera sina fynd. Forskarna hoppas få in betydligt mer data än vad de själva skulle ha mäktat med. Smart.

De som känner mig vet att jag ofta tänker på Carl Peter Thunberg, Linnélärjungen som skrev Japans första flora och kartlade delar av den sydafrikanska Kapprovinsens flora och fauna. Jag har läst hans reseböcker med stor behållning och haft dem med på resa i just Sydafrika. Det finns många invändningar mot den tidens syn på andra länder och människor. Men nyfikenheten var äkta.

Outtröttligt samlade Carl Peter och hans jämlikar på nästan precis allt de hittade. De la ormar i sprit, pressade blad och satte upp fjärilar på nålar. De samlade grus och sten, frukter och sticklingar. Och framför allt – de tittade.

Nu var dessa kringresande upptäckare förstås inte några vanliga medborgarforskare – de var ju sin tids mest framstående vetenskapsmän. Men ändå kan vi lära av dem – att vara nyfiken på allt och att faktiskt se efter hur världen ser ut. Det är så lätt att tro att man vet hur en maskros ser ut. Eller en guldbagge. Men hur många gånger har jag tagit mig tiden att verkligen titta på dem?

Denna sommar kommer att bli olik de flesta andra, på många sätt. När jag skriver det här i början av juni uppger endast 3 procent av svenskarna att de tänker åka utomlands i sommar. Och vi avråds från att umgås i alltför många nya sammanhang, utanför vår inre krets. Ett av vårens modeord är hemester. Kanske kommer vi att vara många som tar ledigt utan att det blir stora äventyr. Jag tänker att det kan bli en sommar då jag ska passa på att verkligen ta mig tid att stirra. Och läsa, förstås.

I det här numret kan ni bland annat läsa om årets resor till Mars, om hur AI kan förbättra cancerdiagnostik och om svensk forskning och uppfinnarkonst som möjliggör bättre detektion av kärnvapenprov. Vi har också samlat boktips från en rad forskare för kunskapssläckande läsning. Och i redaktionsrutan finns ännu fler tips från alla som varit med och gjort detta nummer. Då handlar det om böcker som kan ge tröst. Läs mer om biblioterapi här.

Jag passar på att ge ett par boktips här också: När den som stirrat länge på en blomma känner för att göra något annat, då rekommenderar jag Se blomman av Kerstin Ekman och Gunnar Eriksson, 2011. Den är en bra kur mot det som kallas växtblindhet (ett ganska nytt svenskt ord, från det engelska begreppet plant blindness, som i korthet innebär att människor som inte upptäcker naturen slutar att se den som något levande).

För den som vill få andas 1700-tal och riktiga reseäventyr rekommenderar jag Resa Uti Europa, Africa, Asia, Förrattad Åren 1770–1779, av Carl Peter Thunberg. Den kan finnas att köpa antikvariskt men finns också att läsa som e-boksfaksimil på bland annat Google books. Thunberg brukar beskrivas som en av de tråkigare författarna bland Linnés lärjungar men jag håller absolut inte med. Han skriver på en saklig och levande svenska.

Trevlig midsommar och god läsning.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor