Sommarnyttigt 2020

Lär dig ett nytt språk, grunderna i AI eller varför inte finsk historia under sommarens lediga dagar. Här kommer 15 tips till alla vetgiriga.

Publicerad
Lär dig något nytt i sommar.
Bild: Getty images

 

Allt du kan se på himlen

Den allra sommarljusaste tiden är kanske inte den bästa för att se stjärnor, men det går alltid att titta uppåt. Astronomisk kalender av Per Ahlin är både en kalender över händelser på himlavalvet under året och en praktisk handbok för stjärnskådare.

Träna på ett språk

Öva på glosor varje dag, samla poäng och tävla mot dig själv. Med webbplatsen Duolingo blir det lättare att öva på ett språk som du vill friska upp minnet av, eller lära från grunden. Den finns också som app till telefonen. Nackdelen är att inga kurser finns på svenska, så det blir samtidigt en övning av till exempel engelska. Alternativ till Duolingo kan vara Memrise och Babbel, som har kurser i flera språk på svenska, men de kostar pengar.

duolingo.com, memrise.com, babbel.com

Utflykter i vikingatiden

Hitta ut i landskapet med hjälp av Riksantikvarieämbetets urval av besöksvärda runstenar i Sverige. Klicka dig fram till den region du vill besöka så hittar du stenar och kartor som visar var de finns.

raa.se/kulturarv/runor-och-runstenar/runstenar-i-sverige/

Stor historia

Universums grundregel är denna: Oordningen kan bara öka. Hur kan strukturer som solsystem, liv och mänskligt samhälle alls uppstå under de premisserna? Historikern David Christian försöker svara på bland annat den frågan i sin bok Berättelsen om allt (Fri tanke 2018), där han väver ihop kosmos historia med människans. Christian kallar detta ämne ”Big history”, vilket också är bokens originaltitel.

Musikteori för nybörjare

Den brittiske musikern och youtubern David Bennett ser knappt ut att ha gått ut gymnasiet, men han kan sin musikteori och han är en engagerad och duktig pedagog. Med en flod av exempel från pop och rock och ibland andra genrer, förklarar han skalor, harmonilära, skillnaden mellan polyrytmik och polymetrik och tusen andra fascinerande musikteoretiska fakta. Som att den svåranvända lokriska skalan dyker upp i Björks ”Army of me”.

David Bennett Piano

Konstpaus hos Sven-Harry

Mitt i Vasaparken i centrala Stockholm ligger konstmuseet Sven-Harrys. Varje tisdag kl. 15 hålls numera digitala visningar ur Sven-Harry Karlssons privata konstsamling. Museet utlovar konstpauser med bland annat Helene Schjerfbeck, August Strindberg, Carl Fredrik Hill, Märta Måås-Fjetterström,Edvard Munch, Öyvind Fahlström och Ernst Josephson. På sajten kan man se tidigare visningar också.

sven-harrys.se

På digitalmuseum hittade vår chefredaktör Viveka Ljungström bland annat den cykel som hennes farfarsfar, Fredrik Ljungström, och hans bror Birger konstruerade 1894. De trampades upp och ned i en pumpande rörelse, i stället för runt en axel.
Bild: Stina Svantesson / Västergötlands museum

Evighets-sök hos digitalmuseum

På Digitalmuseum finns stora samlingar med fotograferade föremål, texter, dokument och fotografier från 69 svenska museer, bland andra Armémuseum, Hemslöjden, Nordiska museet och Tekniska museet, men också många lokala museer som Vänersborgs, Mölndals och Enköpings museum. Här kan man stanna länge och söka på den egna hemorten eller kanske efter någon släkting.

digitalmuseum.se

Väck barnens nyfikenhet

Grej-of-the-day, eller GOTD, är sedan några år tillbaka ett vanligt inslag i många svenska klassrum, framför allt på låg- och mellanstadiet. Det är mikrolektioner, max tio minuter långa, som väcker lusten att få veta mer i praktiskt taget vilket ämne som helst.

Varför inte köra egna Grej-of-the-day med barn i din närhet? Ämnen kan du hitta i bokhyllan, på internet eller i naturen. Eller inspireras av Micke Hermansson – läraren bakom konceptet GOTD. Han har skrivit 222 grejer du inte visste att du ville veta (Bonnierförlagen lära, 2019) och gett ut en rad handledningsböcker till andra lärare, samt dragit igång en stor community på Facebook, där lärare delar med sig av sina GODT- lektioner.

Lär dig grunderna i artificiell intelligens

Kursen Elements of AI finns på bland annat svenska och engelska. Du studerar på distans och i din egen takt. Utbildningen är framtagen av bland andra Helsingfors universitet, och den som vill kan gå kursen som inskriven vid Linköpings universitet för att få tillgodoräkna sig poängen, men det är inget krav. Över 420 000 människor har gått utbildnigen sedan starten i Finland för ett par år sedan.

elementsofai.se

Dyk ner i havet eller åk ut i rymden

Neal Agarwal har gjort massor av coola grejer där han med grafik visar upp delar av vår spännande värld. Vi har tidigare tipsat om hans resa ner i havsdjupen.

neal.fun

Underhållning för teknikintresserade

För hobbymaskinister är Youtube en viktig källa till både inspiration och kunskap. Det finns mängder med kanaler som handlar om svarvning, svetsning, fräsning och plåtformning. Några av dem är så pedagogiska och underhållande att de lockar tittare som inte alls trodde sig vara intresserade av dessa ämnen. Det framgår när man läser i kanalernas kommentarsfält. En sådan kanal är This Old Tony. Filmklippen är skickligt redigerade och innehåller en blandning av maskinteknik, varm humor, ”pappaskämt” och ibland gulliga djur och barn. En annan kanal på samma tema är Blondihacks. Youtubes okrönte konung när det gäller galna tekniska byggen heter Colin Furze. Hans kanal, colinfurze, har 10 miljoner prenumeranter och är extremt underhållande, men kanske inte alltid så pedagogisk. Colin Furze bygger makalösa saker i ett skjul i trädgården, allt från jetdrivna sparkcyklar och eldsprutande elgitarrer till underjordiska bunkrar och gigantiska robotar. Inslagen är fulla av explosioner, bristande säkerhetstänkande, hastighetsrekord och allmänfarlig verksamhet. Det är roligt för hela familjen, men man bör förklara för de minsta att de inte ska göra som Colin Furze.

Gå en kurs på utländskt universitet

Många universitet erbjuder utbildningar på distans, gratis och öppet för alla.

På sajten edx.org har man samlat utbudet av gratis utbildningar från 140 universitet och högskolor, bland andra Harvard, Oxford, Massachusetts Institute of Technology (MIT), Sorbonne och Berkely.

coursera.org finns gratis utbildningar från ytterligare 200 organisationer, bland dem Stanford, IBM och Imperial College of London.

Sajten futurelearn.com erbjuder utbildningar från bland andra King’s College i London, Instuitute français och Johns Hopkins universitet.

Lär mer om Finland

Visst känns det som att Finland är ett land man bör vara mer nyfiken på, och kunna mer om? Nu finns en reviderad nyutgåva av den mycket läsvärda boken Finlands historia (Lind & Co) av Henrik Meinander, professor i historia vid Helsingfors universitet.

Lyssna på en föreläsning

Hundratals seminarier från lärosäten över hela världen inom främst naturvetenskap finns samlade på Massachusetts Institute of Technology, MIT. Ett inititativ som kommit till på grund av coronapandemin.

mit.edu/spotlight/portal-online-seminars

Webb-historia på Internetmuseum

Sveriges första helt digitala museum handlar så klart om internet.

Internetmuseum.se

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor