Bild: Getty images

F&F:s bästa sommartips

Forskning & Framstegs redaktörer tipsar om poddarna, platserna, böckerna och annat som vidgar vyerna under semestern.

Publicerad

Berika din sommar med nya utflyktsmål, fördjupande läsning och intressanta samtal. Här är våra bästa tips för en insiktsfull sommar.

Data bakom nyheterna

Webb:Our world in data” drivs av forskare vid universitetet i Oxford. Målet är att presentera saklig information om de många problem som världen står inför. En ny förbättrad sökfunktion gör det enklare att hitta bland tusentals diagram och artiklar.

Så ”tänker” maskiner

Läs: Efter att ha mött många som var rädda och oroliga över AI:s snabba utveckling skrev den norska AI-forskaren Inga Strümke en bok om hur tekniken fungerar. För alla som vill veta mer om AI ger Maskiner som tänker en bra ingång.

Marie Alpman är teknikredaktör.
Bild: Martin Stenmark

Visuell vetenskap i prisad träbyggnad

Besök: Nyfiken på årets byggnad, och på yttre rymden? Då rekommenderas ett besök på Tekniska museet i Stockholm. Under en välvd, självbärande kupol, byggd i laminerat trä, finns Sveriges senaste 3D-biograf, även den i trä. Byggnaden utsågs i april till årets bästa av Sveriges arkitekter.

Inne i den sfäriska trädomen visas simulerade 3D-föreställningar som bygger på vetenskapliga data. Besökare kan följa med på svindlande resor till såväl yttre rymden som in i kroppens minsta beståndsdelar. Konceptet, som kallas Wisdome, är utvecklat vid Visualiseringscenter C i Norrköping och finns numera på fem platser i landet. Förutom i Stockholm och Norrköping finns Wisdome på Malmö museum, på Universeum i Göteborg och vid Curiosum i Umeå.

Tekniska museet i Stockholm.
Bild: Anna Gerdén
Per Snaprud är medicin- och forskarredaktör.
Bild: Martin Stenmark

Minnet är obegränsat

Läs: År 1968 publicerade den ryske psykologen Aleksandr Luria en liten bok om S, en man som bland annat kunde memorera dikter på italienska – som han inte begrep – och återge dem femton år senare. Mannen med det obegränsade minnet har med rätta blivit en neuropsykologisk klassiker.

Fallstudier belyser det mänskliga

Läs: En antropolog på Mars handlar om människor vars hjärna fungerar på ovanliga sätt. Författaren – den brittisk-amerikanske neurologen Oliver Sacks – beskriver bland annat Temple Grandin, en kvinna med högfungerande autism. Tack vare en unik blick för djurs beteende blev hon Nordamerikas mest framgångsrika konstruktör av industriella slakterier. Dessutom byggde hon en kram-maskin.

Boken rör sig i gränslandet mellan reportage och essä. Den kom ut år 1995 och är fortfarande en av mina favoriter när det gäller populärvetenskap om medicin.

Temple Grandin.
Bild: University of Denver

Noll spermier

Lyssna: Varje avsnitt av podden Room 5 från brittiska BBC handlar om någon som fått en livsavgörande diagnos. Simon har synbesvär som visar sig bero på maskar i hans hjärna, och Gareth saknar spermier av ett ovanligt skäl. Fängslande och väl berättat!

Lina Wennersten-Gradert är forskarredaktör och redaktör för humaniora och samhällsvetenskap.
Bild: Martin Stenmark

Teaterkungens krig mot Ryssland

Läs: Gustav III är mest känd som den kulturvurmande teaterkungen, men han inledde också krig mot Ryssland. I rådande läge, när relationen till Ryssland är minst sagt spänd, är det intressant att läsa boken Gustav III:s ryska krig (Bokförlaget Langenskiöld 2023), skriven av historikern och juristen Claes Rainer.  Med stöd i brev och dagböcker ger han en ingående och levande beskrivning av sjöslagen och de politiska förvecklingarna.

Historia i tweedkostym

Lyssna: Det finns gott om historiepoddar, men min trevligaste bekantskap i genren är brittiska The rest is history. Historikerna Tom Holland och Dominic Sandbrook, som också är kända som populärvetenskapliga författare, samtalar initierat och engagerat om krig, fallna imperier och enskilda människoöden. Muntert och nyfiket målar de historien med både stora penseldrag och små detaljer, ofta med kopplingar till film och litteratur. Avsnittet om månlandningarnas historia gästas till exempel av skådespelaren Tom Hanks, huvudrollsinnehavaren i filmen Apollo 13. Underhållande folkbildning som får en att vilja veta mer om nästan allt.

Tom Holland och Dominic Sandbrook i The Rest is history.
Bild: Chris Floyd

Straff genom tiderna

Besök: Den ökande gängkriminaliteten har gjort att såväl politiker som allmänhet ropar efter strängare straff och fler fängelseplatser. Vill man få ett historiskt perspektiv på hur samhället har hanterat brottslingar är det värt att besöka Sveriges fängelsemuseum i Gävle. Har man inte vägarna förbi dit kan man i stället titta på museets Youtube-filmer om fängelsehistoria och om specifika föremål, som den ansiktsmask fångarna bar när de vistades utanför sin cell.

Jonas Mattsson är chefredaktör och kanslichef.
Bild: Martin Stenmark

Gå en A-kurs i sommar

Lyssna: I maj delade Natur & Kultur ut sitt populärvetenskapliga pris till epidemiologen och populärvetenskaparen Emma Frans på Forskning & Framstegs ”En kväll om vetenskap” på Södra teatern i Stockholm. Motiveringen fokuserade på hennes ”breda och livfulla kommunikation av forskning och vetenskap”. Ett bra exempel på detta är podden A-kursen som Emma Frans sänder tillsammans med Clara Wallin. De gör vetenskapen konkret och nära, med ett tilltal som aldrig står i vägen för forskarna som de intervjuar. Samtalet håller en lagom nivå för just en A-kurs på universitetet.

Stänk av Bergman i Styggforsen

Besök: I Styggforsen nordost om Rättvik står berget bokstavligen på ända, vilket det har gjort sedan en meteorit slog ner och bildade Siljansringen för 377 miljoner år sedan. Men det var först under istiden som den djupa ravinen svarvades fram. Att gå längst ut på ”Getryggen” på vattenfallets topp är inget för den höjdrädda, men väl värt sin ilning i magtrakten. Det är dock från fallets botten som den geologiska kicken ges, i form av olika kalk- och sandstenslager, som står på högkant i nära 90 graders vinkel. För den som inte har möjlighet att ta sig till Rättviks trolska skogar går det bra att se Ingmar Bergmans film Jungfrukällan som delvis är inspelad på platsen.

Styggforsen.
Bild: Getty images

Både Rosseau och Hume hade fel

Läs: Efter Marcus Haraldssons reportage om Amazonas arkeologi i Forskning & Framsteg plockade jag upp tegelstenen Början på allt: En ny historia om mänsklig­heten av antropologen David Graeber och arkeologen David Wengrow. Genom att bryta upp upplysningens efter­hängsna polaritet mellan Rosseaus ädle vilde och Humes allas krig mot alla, kastar de nytt ljus över människans samhällen före och vid sidan av jordbruket.

Illustration ur boken A city on Mars.
Bild: Zach Weinersmith
Anna Davour är astronomi- och fysikredaktör.
Bild: Martin Stenmark

Roligt och allvarligt om livet för rymdfarare

Läs: Många talar entusiastiskt om möjligheterna för människor att bo, arbeta och leva utanför jorden. Men hur realistiska är idéerna om att flytta till Mars eller att anlägga stora snurrande rymdstationer? Författarna till A city on Mars har tagit sig an ämnet med stort allvar och skrivit en bok som samtidigt är kryddad med en rejäl dos humor. Att leva i rymden är betydligt svårare än det kan verka, visar det sig. Det här är en bok för dig som både vill skratta och få en funderare över livets villkor på och utanför jorden.

Dans med fotoner

Läs: För dig som vill ha något rejält att kittla hjärncellerna med i hängmattan rekommenderar jag varmt Fotonernas dans av Anton Zeilinger, som var en av Nobelpristagarna i fysik 2022. Boken är en bra introduktion till kvantfysikens egendomligheter för läsare utan särskilda förkunskaper.

Historisk gruvmiljö

Besök: Sala firar 400 år som stad. Det är en bra förevändning för att besöka Sala silvergruva, där silver har brutits mycket längre än staden funnits. Här kan du uppleva både historia och geologi, ovan och under jord. Glöm inte att ta med en varm tröja och rejäla skor!

Djupt nere i Sala silvergruva.
Bild: Calle Eklund
Catherine Fulgencio är sociala medier-redaktör.

Fräscha upp minnet när du fixar i trädgården

Lyssna: Hur funkar dyslexi? Vem var Haile Selassie? Vad är Pygmalion­effekten? Det här är sådant man kanske vet, men skulle du behöva fräscha upp ditt minne är Stuff you should know-podden för dig! Ämnena kan vara allvarliga eller lättsamma, men oavsett är man mer allmänbildad efter att man har lyssnat. Jag känner mig inkluderad i samtalet med programledarna Chuck och Josh, även om jag så klart bara är en passiv lyssnare. De är ett perfekt sällskap medan du fixar i trädgården eller när du tar det lugnt på stranden.

Kunskap i ditt Tiktok-flöde

Titta: Tracy Ghattas jobbar som ST-läkare men på fritiden gör hon videor om kroppen på sitt konto Dr. Tracy. Hon är inspirerande, då hon blev läkare när hon var 25 år. Dr. Tracy är ett bevis på att det inte bara finns dans på Tiktok.

Lustigt lärorikt

Besök: Lustiga huset på Gröna lund + lärande = Paradox Museum Stockholm. Det är ett interaktivt museum där man lär sig vetenskapen bakom paradoxer. Upplevelsen är för barn och vuxna med många möjligheter till roliga foton, alltså fina minnen att se tillbaka på.

Bild: Paradox Museum
Anna Liljemalm är biologi-, miljö- och klimatredaktör.
Bild: Martin Stenmark

Upptäcktsfärd under ytan

Besök: I Kosterhavet finns Sveriges första marina nationalpark och på Saltö och Sydkoster finns snorkelleder. Lederna är cirka 200 meter långa och ligger på cirka en meters djup. Vid varje skylt finns en diskborste för att borsta bort eventuellt bös.

Nypremiär för Sveriges största museum

Besök: Efter omfattande innertaksrenoveringar öppnar Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm åter för allmänheten efter att ha hållit stängt sedan augusti 2023. Nytt är en utställ­ning om vatten, där det till exempel går att spana in en sällsynt jättebläckfisk bevarad i sprit. Här finns också en interaktiv glob som visar hur haven används som transportled och hur lång tid det tar för sopor i havet att brytas ner. För den som inte har möjlighet att resa går det också att upptäcka delar av museet hemifrån via mobil, surfplatta eller dator, och läsa mitt reportage om museets typsamlingar.

Interaktiv glob på Naturhistoriska museet.
Bild: Martin Stenmark

Sträckläsning för fågeltokiga

Läs: Undrar du vilken fågel som just svepte förbi hängmattan? Fångad av fåglar är en färgstark hyllning till fåglarna, skriven av Anders Brodin som som är professor i teoretisk ekologi vid Lunds universitet. Lämpar sig utmärkt för sträckläsning.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev
Sara Peterssohn är webbredaktör.
Sara Peterssohn är webbredaktör.
Bild: Martin Stenmark

Tekniska framgångar – och bakslag

Läs: För den som gillar svensk teknikhistoria är Då blev Sverige modernt av teknikjournalisten Erik Mellgren en riktig godbit. Boken är rikt illustrerad med historiska bilder och läsaren guidas genom framgångar som vattentornet Svampen i Örebro och rollatorn, samt bakslag som Volvos framtidsbil ECC.

En rum i naturen

Besök: Vill du lära dig mer om semestermålets djurliv, växter, geologi och kulturhistoria rekommenderas ett besök på ett av landets Naturum. Det finns 32 stycken – från Abisko i norr till Öresund i söder. De drivs av Naturvårdsverket och är tänka att fungera som portar till naturen. På Naturum Vålådalen kan du till exempel följa årstidernas växlingar på fjället och på Kullaberg försiktigt klappa en sjöstjärna.

Naturum Vålådalen.
Bild: Länsstyrelsen Jämtlands län

På spåret

Besök: Gillar du modelltåg? Då ska du inte missa modelljärnvägen i Hallsberg. Den består av 1,2 kilometer räls, 40 lok och 200 vagnar, bussar, hus och en massa specialeffekter. I entrébiljetten ingår också en utställning om järnvägen i Hallsberg och en textilutställning om Karin Larssons konstnärskap som visas i Bergööska huset – Karins föräldrahem där väggarna i stora salen pryds av målningar av hennes make Carl Larsson.

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor