Raketforskning räcker inte

Publicerad

Kelly och Zach Weinersmith har tillsammans skrivit A city on Mars.
Bild: Privat

På engelska brukar man säga ”it’s not rocket science” om något som inte är så väldigt svårt. När det gäller mänskliga bosättningar i rymden visar det sig att raketforskning faktiskt är den enkla biten.

Paret Kelly och Zach Weinersmith, en biolog och en serietecknare, har gjort en djupdykning i vad som faktiskt behövs för att människor ska kunna bo permanent utanför jorden och uppfostra nya generationer. Vi vet till exempel inte hur det skulle påverka ett barn att växa upp i en annan gravitation. Innan det ens kommer på fråga behöver bosättarna försörja sig med luft och vatten och mat.

Dessutom finns snåriga frågor om hur rymdstäder ska funka rent juridiskt. Och var finns ekonomin i det hela? Det räcker inte med mineralfyndigheter, för även när infrastruktur finns på plats är det lång väg från rå malm till ren metall.

Jag måste ha respekt för en bok som har en väldigt skön och personlig ton med flera vitsar på varje sida – och roliga illustrationer – och samtidigt har tjugo sidor finstilt bibliografi i urval. De har verkligen läst på. Och som läsaren märker också pratat med massor av människor som har hjälpt dem med olika detaljer.

A city on Mars är ett måste för var och en som någonsin har vurmat för rymdfart. Den är förankrad i rymdnördens drömmar och samtidigt nyktert klarsynt.

A city on Mars

Kelly och Zach Weinersmith
Particular books

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor