Emma Frans får Natur & Kulturs populär­vetenskapliga pris

Forskaren, författaren och vetenskaps­skribenten Emma Frans tilldelas 2024 års populär­vetenskapliga pris från Natur & Kultur. Möt henne på F&F:s ”En kväll om vetenskap” i Stockholm 14 maj.

Publicerad
Emma Frans tilldelas Natur & Kulturs populärvetenskapliga pris 2024 för sin breda och livfulla kommunikation av forskning och vetenskap.

Emma Frans tilldelas Natur & Kulturs populärvetenskapliga pris för hur hon fördjupat förståelsen för forskarnas och experternas roll i samhället.
Bild: Magnus Bergström.

Med det priset, som har delats ut sedan 2017, vill Natur & Kultur uppmärksamma personer som når ut med forskning till en bred allmänhet. 

”Jag vill inte säga åt folk vad de ska tycka och tänka, utan fungera som en guide i en djungel av vetenskapliga studier som ibland är väldigt trovärdiga och ibland bara skräpforskning”, säger Emma Frans i ett pressmeddelande. ”Min förhoppning är att sprida kunskap om vetenskaplig metod och uppmärksamma riskerna med blind tro på vetenskapliga auktoriteter.”

Natur & Kulturs vd Per Almgren framhåller att Emma Frans har ”bidragit till att fördjupa förståelsen för forskning och forskarens roll. Hennes arbete hjälper oss alla att tänka kritiskt och förstå hur vi kan använda vetenskap för att fatta faktabaserade beslut”.

Emma Frans är född 1981, doktor i epidemiologi och senior forskningsspecialist vid institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik vid Karolinska institutet. Hon är aktiv som föreläsare, poddar flitigt och har skrivit en rad böcker. När F&F intervjuade Emma Frans om den senaste boken, Expertparadoxen, sa hon bland annat:

– Det är positivt både för samhälle och individer att vi har ett högt förtroende för forskare och expertis, men det höga förtroendet kan också innebära problem när det slår över i en sorts blind tro på vetenskapliga auktoriteter.

– Jag har upplevt att man ibland har lite orealistiska förväntningar på oss experter, att vi förväntas ha rätt redan från början, när det ännu inte finns så mycket forskning på området. Som forskare tycker jag inte att det är konstigt när forskare ändrar sig, eller att forskare är oeniga fram tills man har nått någon sorts konsensus och det finns ordentligt med vetenskapligt stöd för en uppfattning. Men jag upplever att allmänheten ibland uppfattar det här som paradoxalt och förvirrande, sa Emma Frans.

Prisutdelningen äger rum på Södra teatern tisdag 14 maj. Den är en del i evenemanget En kväll om vetenskap som Forskning & Framsteg arrangerar i samarbete med Natur & Kultur. Emma Frans kommer då att samtala på scenen med Forskning & Framstegs chefredaktör Jonas Mattsson.

Juryns motivering

Emma Frans tilldelas Natur & Kulturs populärvetenskapliga pris 2024 för sin breda och livfulla kommunikation av forskning och vetenskap. Genom böcker, artiklar i dagspress, poddar och sociala medier når hon en mycket stor och mångsidig publik. Emma Frans har rört sig utanför sitt eget forskningsområde, medicinsk epidemiologi, med vilja och kritiskt engagemang för att göra vetenskapen begriplig. Genom att diskutera expertrollen och dess gränser har hon även bidragit till att fördjupa förståelsen för forskarnas och experternas roll i samhället.

Natur & Kulturs populärvetenskapliga pris har delats ut sedan 2017. Bland tidigare pristagare finns bland andra klimat- och hållbarhetsforskaren Johan Rockström, vetenskapsjournalisten Maria Gunther, juridikprofessorn Mårten Schultz och filosofiprofessorn Åsa Wikforss. Prissumman är 250 000 kronor.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor