Låt kunskapen vara mångbottnad

Forskning & Framstegs chefredaktör Jonas Mattsson om smältande isar, febriga hav och värdet av att låta resonemang ha många bottnar.

Publicerad

Jonas Mattsson är chefredaktör och ansvarig utgivare för Forskning & Framsteg. Den här artikeln är en redigerad version av ledaren i F&F 3/2024.
Bild: Martin Stenmark

Det som göms i snö kommer upp i tö. Talesättet kommer väl till pass för de arkeologer som fått nya jaktmarker att hitta fynd på, nu när de stora isarna smälter i allt snabbare takt. Det är så klart en mångbottnad känsla att studera vad som kommer upp till ytan. Upptäckarglädjen kombineras med stress, eftersom nedbrytningsprocesser snabbt sätter igång i mycket av det som legat fryspackat i tusentals år. Om detta skriver Mats Karlsson i senaste numret.

En stress i större skala är så klart vad de framsmälta föremålen är ett tecken på, nämligen de klimatförändringar som gör att både luften och världshaven slog värmerekord år 2023.

Utanför Floridas kust är forskare i full färd med ett omfattande räddningsprojekt för de koraller som nästintill utrotats, huvudsakligen som en följd av de senaste decenniernas temperaturökningar. Följ med Anna Liljemalm och fotografen Sara Mac Key när de, i full dykmundering och med undervattenskameran i högsta hugg, trotsar havsströmmarna tillsammans med marinbiologer som kämpar med själ och hjärta för att rädda korallerna. Att havet nått sådana rekordtemperaturer beror på ett komplext samspel mellan människans utsläpp och väderfenomen som El Niño.

Hur havsströmmar och klimat påverkar varandra kan du läsa mer om i oceanografen Léon Chafiks forskarkommentar. Han vill mana till lugn och efterlyser en mer nyanserad diskussion om Golfströmmen, efter forskningsresultat som lett till varningsrop om en möjlig kommande kollaps för de havsflöden som ger oss det klimat vi har i Norden i dag. För Forskning & Framsteg är det självklart att lyfta fram de tillfällen där resultat och tolkningar skiljer sig åt mellan forskare, så länge debatten bygger på kunskap baserad på vetenskap.

För att hålla ett vetenskapligt underbyggt samtal levande vill vi som gör Forskning & Framsteg även skapa fysiska möten mellan läsare och forskare. Den 14 maj har vi därför bokat Södra teatern i Stockholm för en helkväll med föreläsningar om vetenskap – och prisutdelning! Evenemanget gör vi i samarbete med Natur & Kultur som delar ut sitt populärvetenskapliga pris på scenen. Syftet med priset är att uppmärksamma en person som framgångsrikt spridit aktuell forskning till en bred allmänhet.

Väl mött! Och god läsning!  

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor