Uppmuntra barnen bort från gängen

Forskning & Framstegs chefredaktör om vad forskningen egentligen vet om vad som förebygger gängkriminalitet.

Publicerad

Jonas Mattsson är chefredaktör och ansvarig utgivare för Forskning & Framsteg. Den här artikeln är en redigerad version av ledaren i F&F 4/2024.
Bild: Martin Stenmark

Pappan som blev brutalt ihjälskjuten inför sin sons ögon i Skärholmen den 10 april chockade ett helt land. Gängvåldet har passerat gräns efter gräns och som tonårsförälder finns anledning att oroa sig dubbelt. Det kan räcka att bära en friluftsjacka av fel märke för att barnen ska bli måltavla – och insocialiseringen i gängmiljön går allt lägre ner i åldrarna och når allt längre utanför de socialt utsatta områden där gängen ofta har sin bas. Även i de medelklasskvarter där journalister som jag bor smäller det. Häromdagen mejlade sonens skola ut varningar om riskmiljöer, både fysiska, som spelhallar, och digitala, som i princip alla sociala medier som unga använder.

När SOM-institutet frågade vad som oroar svenskarna mest, hamnar organiserad brottslighet i topp, och man skulle kunna tänka sig att det forskas en hel del om hur man förebygger att unga hamnar i kriminella gängmiljöer. Men när Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, SBU, sammanställde kunskapsläget fann de 42 studier, varav noll kom från Sverige. Nyligen bjöd forskningsrådet Forte in till ett webbinarium om detta. På frågan om det viktigaste fyndet i rapporten svarade Knut Sundell, sakkunnig på SBU, lakoniskt: ”Så länge vi inte har svensk forskning vet vi inte om de här resultaten kommer fungera också i Sverige.”

Utifrån den internationella forskningen kunde han ändå peka ut vissa komponenter som är viktiga för att få effekt i förebyggande metoder, som med fördel sätts in innan barnen nått tonåren. Det här är så klart komplexa processer men vissa principer är inte raketforskning, till exempel ”att man undviker att kritisera barn när de gör fel utan i stället uppmuntrar dem som gör rätt”. Klassisk positiv förstärkning, med andra ord.

Forskning & Framsteg har besökt Hedängskolan i Sandviken, en av de kommuner dit det dödliga gängvåldet nått. Det är också en av två kommuner som testar en av de metoder som visat sig fungera i USA. Men som sagt: Mer svensk forskning behövs. Innan metoderna utvärderats i Sverige vet vi faktiskt inte om de verkligen funkar här.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor