Läsare tog tåget till Cern med F&F

Publicerad

F&F:s Anna Davour följde med läsarna till Cern.
Bild: Anna Davour

I april avgick F&F:s kunskaps­resa med tåg till det europeiska partikelfysiklaboratoriet Cern i Schweiz. Med på resan var F&F:s kosmosredaktör Anna Davour och Sara Strandberg, professor i partikelfysik vid Stockholms universitet.

Sara Strandberg hade planerat en grundlig rundvisning med början vid Cerns första accelerator, synkrocyklotronen som togs i bruk 1957. Besöket varade en hel dag, och gruppen fick se olika delar av acceleratoranläggningarna och träffa olika personer som arbetar där. Nästa dag valde de flesta resenärerna att tillbringa eftermiddagen på Cerns nya besökscentrum. Där finns det utställningar som demonstrerar acceleratorfysikens principer, experi­mentens uppbyggnad, och den fysik som utforskas.

Acceleratoranläggningen ligger delvis i Frankrike, och att färdas fram och tillbaka över gränsen bidrog till känslan av hur stora verktyg som behövs för att undersöka materiens allra minsta delar.

Resan gick med tåg till Genève, med övernattning i Hamburg på färden dit och tillbaka. På senare år har den tyska järnvägen fått mycket kritik, men resan var tillräckligt välplanerad för att de förseningar som faktiskt uppstod inte skulle leda till några följdproblem i schemat. Tågfärden blev en del av upplevelsen och gav utrymme för många långa samtal om såväl partikelfysik som allt möjligt annat.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor