Besök grott­målningarna i Frankrike

Följ med arkeologen Richard Holmgren till Frankrike.

Publicerad

Den tjugofem kilometer långa Vézèredalen mellan Montignac och Les Eyzies, ståtar med inte mindre än 15 grottor som listats till Unescos världsarv för deras exceptionella förhistoriska konst. För att tillfullo närma oss en förståelse för denna konst och berättelserna kring människans ursprung, beger vi oss till platsens uråldriga kvarlevor för att träda in i en spännande värld av droppstensgrottor. 

En framstående civilisation var den så kallade Magdalénienkulturen som existerade för runt 15 000 år sedan. Dess människor tog sig in i de många och mörka grottlabyrinterna i dalgången. Här i Dordogne, i Frankrikes hjärta, låg de ofta på rygg i trånga grottgångar för att utsmycka väggar och tak med avbildningar av mammutar, hästar, ullnoshörningar och vildgetter. Konstnärernas djärva och kompetenta penseldrag, med sinne för perspektiv, utnyttjade både oregelbundenheter och former i stenen för att framhäva djurens rörelser.

Reseinfo: Grottmålningar

  • Datum: 3–8 oktober 2023.
  • Ordinarie pris: Per person, del i dubbelrum: 33 550:-
  • Pris för prenumerant: Per person, del i dubbelrum: 31 550:-
  • I priset ingår: flyg Stockholm–Bordeaux via Amsterdam, Toulouse–Stockholm via Amsterdam, flygavgifter, transporter, visningar och entréer enligt program, fem nätter på mellanklasshotell i del i dubbelrum, fem frukostar, fem middagar, svensktalande ciceron, svensktalande färdledare, skatt.
  • Läs mer och boka här

Men varför användes grottor? Det och andra gåtor söker vi svar på under vår resa i ett av Frankrikes vackraste delar. Vår resa ståtar inte enbart med förhistorisk konst – vi upplever en rad av vackra naturscenerier med historiska byar. Den gastronomiska upplevelsen går inte heller av för hackor med regionen Périgords viner, valnötter, svarta tryffel och gåslever. Det är inte svårt att föreställa sig att det goda livet och den finstämda franska gommen föddes just här. Här levde förhistoriens människor av skogarnas rika skafferi, färsk fisk från Vézèrefloden och man lapade sol tills det var dags att bege sig in i underjorden.

Res med vår Frankrikeexpert Annette Larsson och arkeologen Richard Holmgren för ett möte med istid i nutid. Vi bor på trevligt mellanklasshotell i charmerande Les Eyzies med utmärkta middagar på nära avstånd från hotellet samt har den avslutande natten i centrala Toulouse.

F&F söker en redaktör

Jobba på Forskning & Framsteg

Vi söker en redaktör för Tiktok, Youtube och Instagram.

Läs mer här!

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 nummer om året och dagliga nyheter på webben med vetenskapligt grundad kunskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor