”Tryckvågen var förödande för allt liv”

Publicerad
Siljan är den största sjön i Siljansringen.
Bild: Ludovic Ferriére, Trons / TT

Jordens yta slipas och förändras hela tiden av erosion och andra processer, annars skulle vår planet vara lika ärrig av kratrar som månen. Men de största asteroidnedslagen lämnar spår som består under lång tid. Geologen Sanna Alwmark disputerade nyligen vid Lunds universitet med en avhandling om nedslagskratrar i Sverige.

1 | I din avhandling kritiserar du tidigare resultat, som pekat på att asteroider träffar jorden oftare under vissa perioder. Vad är grejen?

– Ett stort problem är att så få kratrar är bra daterade. Vi har gjort en analys baserat på den senaste informationen om kratrar från hela jorden, och hittar ingen sådan periodicitet.

2 | Vad finns det för nedslagskratrar i Sverige?

– I Sverige finns det åtta bekräftade nedslagskratrar av olika storlek. Siljansringen är Europas största. Jag och några kollegor besökte hela strukturen och kom fram till att den ursprungligen var ungefär 60 kilometer i diameter. Kroppen som slog ned var fem kilometer stor.

3 | Hur såg det ut här för 380 miljoner år sedan, när Siljansringen bildades?

– Vår bergskedja var ung då, med höga toppar, ungefär som Himalaya idag. Nedslaget träffade precis framför bergen, i ett landområde med ett flodsystem. Hela närområdet blev utplånat. Material bör ha kastats ut över en stor del av jorden. Tryckvågen hettade upp atmosfären, som vid en kärnvapenexplosion. Inom ett avstånd av 500 kilometer självantände allt, och dånet och tryckvågen var förödande för allt liv.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor