”Allt mer bråttom med klimatet”
Nya forskningsresultat visar hur klimatförändringarna blir allt tydligare och går snabbare. Det märks inte minst på världens isar och hav.
– Det gör att det blir alltmer bråttom med klimatarbetet om den globala uppvärmningen ska begränsas till 1,5 grader eller hållas under 2 grader, säger Markku Rummukainen, professor i klimatologi vid Lunds universitet och Sveriges representant i FN:s klimatpanel IPCC på SMHI.
IPCC:s första delrapport 2021
2021 kommer första delrapporten i IPCC:s 6:e vetenskapliga utvärdering av klimatläget i världen. Den senaste kom 2013–2014 och stärkte bland annat bevisen för att människan påverkar klimatet. Rapporten blev ett viktigt underlag i förhandlingarna om Parisavtalet.
Den nya rapporten kommer att spela en stor roll när världens ledare samlas i Glasgow i november för nästa klimatmöte, som skjutits upp ett år på grund av corona.
– IPCC:s slutsatser kommer också att bli särskilt viktiga i kommande års förhandlingar om huruvida det globala klimatmålet är tillräckligt och i granskningen av ländernas klimatplaner, säger Markku Rummukainen.
Höja ambitionerna
Ambitionerna måste höjas om Parisavtalets mål ska nås. Kritiskt blir hur de stora resurser som mobiliseras runt om i världen för att möta coronakrisen används.
– Återhämtningspolitiken kan antingen ge en kraftig skjuts åt klimatomställningen eller avsevärt bromsa klimatarbetet, säger Markku Rummukainen, och tillägger att en annan viktig faktor är om de nya beteendemönstren under corona består, med till exempel mer distansarbete och mindre resande.
Mer att vänta av 2021
Januari: Plan S innebär att fler vetenskapliga artiklar blir fritt tillgängliga.
Februari: Marssonden Perseverance landar på Mars. Med sig har den en helikopter som ska hjälpa till att spana efter liv på den röda planeten.
Maj: Kinesiska Marsbilen Tianwen-1 beräknas landa.
Maj: Världens största partikelaccelerator Large Hadron Collider återstartas vid CERN efter att ha varit avstängd för underhåll och uppgraderingar sedan i december 2018.
Juni: Under första halvåret premiärtestas den första delen av den totalt 600 meter långa acceleratorn vid ESS i Lund.
Juli: Uppskjutning av den rymdsond som ska krocka med en asteroidmåne för att få den ur kurs i det Nasa-ledda projektet Double Asteroid Redirection Test, DART.
Juli: Invigning av det uppskjutna OS i Tokyo som har fokus på vätgas. Bland annat ska den olympiska facklan för första gången brinna med vätgas.
Oktober: Uppskjutning av The James Webb Space Telescope, världens hittills mest avancerade rymdteleskop som ersätter trotjänaren Hubble.
Oktober: 2021 års Nobelpris tillkännages.
November: Ett år försenat på grund av corona hålls FN:s klimatmöte i Glasgow.
November: Planerad uppskjutning av Artemis 1, ett viktigt steg i Artemisprogrammet, som siktar på bemannade färder till månen och Mars.
Kunskap baserad på vetenskap
Prenumerera på Forskning & Framsteg!
Inlogg på fof.se • Tidning • Arkiv med tidigare nummer