Vinnare av Tidskriftspriset: Årets rörligt 2024!

Forskare: Gravida bör vara mer försiktiga med paracetamol

En sammanställning av mer än hundra studier antyder att läkemedel med paracetamol skulle kunna påverka fosterutvecklingen. Forskarna lyfter därför frågan om gravida bör vara ännu mer försiktiga med paracetamol under de första tolv veckorna.  Men studien har stött på kritik för att inte bevisa orsakssamband.

Publicerad
Forskarna manar till försiktighet med paracetamol när kvinnan vet att hon är gravid.
Bild: Gettys images

Paracetamol är den verksamma beståndsdelen i värktabletten Alvedon som säljs receptfritt i Sverige. Substansen ingår i mer än 600 läkemedel som används över hela världen. I Sverige har användningen bland gravida ökat, visar Carl-Gustaf Bornehag, professor i folkhälsovetenskap vid Karlstads universitet. Sedan 2007 har han följt drygt 2 000 kvinnor och deras barn från tidig graviditet och framåt.

Carl-Gustaf Bornehag 
Bild: Karlstads universitet

– I den gruppen hade uppåt 60 procent av kvinnorna använt Alvedon under graviditetens första tredjedel, en kraftig ökning jämfört med en generation tidigare. Vi såg att användningen kunde kopplas till något försenad språkutveckling, säger han

Dessa fynd är publicerade i tidskriften European Psychiatry

Sammanställt mer än 110 studier

Tillsammans med ett internationellt forskarlag har Carl-Gustaf Bornehag nu sammanställt studier om paracetamol publicerade mellan åren 1995 och 2000. Sammanlagt ingår 60 experimentella studier på celler och djur, och drygt 50 befolkningsstudier. I dessa epidemiologiska studier har större grupper av människor följts över tid.

På gruppnivå har användning av paracetamol under tidig graviditet exempelvis kunnat kopplas till skador på könsorganen hos pojkar, mätt som att avståndet mellan anus och genitalier är mindre än normalt.

– Här kan man ju invända att vad spelar det för roll om det avståndet är två millimeter kortare? Men vi ser det som ett orosmoln och som ett tecken på att det sker något som påverkar hormonsystemet, säger han.

Paracetamol har även kunnat kopplas till neuropsykiatriska diagnoser, som adhd.

Svårt att visa på orsakssamband 

Studien med sammanställningen om paracetamol publiceras i den välrenommerade tidskriften Nature Reviews Endocrinology och är författad av 13 läkare och forskare. Artikeln är ett så kallat ”consensus statement” och ytterligare 78 specialister har skrivit under på att de tycker att frågan om paracetamols eventuella fosterpåverkan bör studeras mer noggrant.

– När det gäller ämnen som påverkar hur hormonella system utvecklas är det inte bara dosen som är viktig, utan också när i tiden fostret påverkas, säger Carl-Gustaf Bornehag.

Men studien har fått kritik. Ett argument har varit att forskarna oroar gravida i onödan, eftersom epidemiologiska studier inte kan visa på orsakssamband. I klartext betyder det att bara för att något har samband, exempelvis att mammor som ätit paracetamol oftare fick barn med adhd, bevisar inte det att det ena leder till det andra.

– Det är det som är svårt med epidemiologi, det går inte att visa orsakssamband. Det kan ju vara så att mammorna själva har adhd och det är det som slår igenom, säger han och fortsätter:

– Det är därför som vi även har sammanställt experimentella studier, som i en rad fall bekräftar det vi ser i befolkningsstudierna. 

Forskarna vill lyfta diskussion om paracetamol

I artikeln efterlyser forskarna två saker. Det ena är ännu större försiktighet med paracetamol under tidig graviditet. Här anser de att kvinnor bör fundera på om de verkligen behöver läkemedlet. När det är medicinskt motiverat, vilket kvinnan kan stämma av med vården eller apotekspersonal, bör minsta möjliga dos tas, och under kortast möjliga tid.

– Denna diskussion förs inte i dag, säger Carl-Gustaf Bornehag.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Sedan önskar sig forskarna bättre studier.

– Vi skulle vilja ha studier som inte bara mäter att kvinnor äter paracetamol, utan också mer exakt när i graviditeten det sker och varför de gör det. Det skulle ju kunna vara så att det är en underliggande sjukdom som ger feber eller huvudvärk som är det som egentligen har samband med exempelvis neuropsykiatriska diagnoser eller förändrad könsutveckling, exemplifierar Carl-Gustaf Bornehag och fortsätter:

– Vi har oroats av att vi ser dessa tecken och vill öppna för diskussion. Jag är inte bara forskare utan även samhällsmedborgare och ser det som en etisk fråga att flagga för att det kan vara skadligt för gravida att äta paracetamol.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor