Välkommen Jonas Mattsson – ny chefredaktör på F&F

Jonas Mattsson, i dag chefredaktör på Modern Psykologi, blir ny vd och chefredaktör på Forskning & Framsteg i mars när Viveka Ljungström kastar loss för att segla jorden runt.

Text Oskar Alex
Publicerad
Jonas Mattsson börjar som vd och chefredaktör på Forskning & Framsteg i mars 2021.
Bild: Martin Stenmark

Grattis till nya jobbet! Kan du berätta lite kort vem du är?

– Tack! Jag heter Jonas Mattsson, är 48 år och kommer från Stockholm. De senaste elva åren har jag arbetat med tidskriften Modern Psykologi, där jag varit chefredaktör sedan 2014. År 2018 blev jag vice vd för Vetenskapsmedia som utöver Modern Psykologi ger ut Språktidningen och producerar Kemisk tidskrift, Allkemi och Skolporten. Vetenskapsmedia har i många år samarbetat med Forskning & Framsteg, bland annat med Hjärndagen som tyvärr inte blev av i år på grund av corona.

Vad ser du mest fram emot med ditt nya jobb?

– Att arbeta med redaktionen och alla andra som gör Forskning & Framsteg till en sådan kvalitetspublikation. Sedan ser jag fram emot den dagen då Forskning & Framstegs populära event kan komma igång igen, så fort pandemin lättar. Och så ser jag fram emot få lära känna läsarna så klart!

Hur kommer Forskning & Framsteg att förändras med dig som chefredaktör?

– Jag måste börja på jobbet för att se exakt vilka möjligheter som finns och vad som kan utvecklas. Men en sak är ändå att utveckla vidare Forskning & Framsteg i de olika digitala kanaler som allt mer journalistik flödar genom, och det ska bli jättespännande att jobba med det. Precis som för alla tidskrifter handlar det idag om mer än enbart pappersutgåvan.

Hur kändes det när du fick besked om om ny jobbet?

– Jag blev väldigt glad. Det är ett drömjobb, kan man säga. När styrelseordföranden Ann Fust ringde mig höll jag på att städa undan frukosten, och skulle sätta mig och arbeta. Efter att ha lagt på kramade jag min särbo och min son som var hemma från skolan.

Har du något budskap du vill förmedla till läsarna?

– Vetenskapsjournalistik är det bästa redskapet för att förstå världen och samtiden. Vi lever i dag i en tid av pandemi, klimatomställning och polarisering. Jag hoppas på att kunna hjälpa läsarna att orientera sig i det landskapet. Världen är komplicerad, och det ska vi förmedla på ett begripligt och engagerande sätt.

Bonusfråga: Hur kommer du att fira jul?

– Det blir en stillsam jul i Stockholm, med få personer och helst utomhus. En coronajul, helt enkelt.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 nummer om året och dagliga nyheter på webben med vetenskapligt grundad kunskap.

Beställ idag
Text Oskar Alex
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor