Säker guidning genom järnålderns symbolvärld

Publicerad

Bild: Privat

Varför bär vi våra förlovnings- och vigselringar på just ringfingret? Jo, för att romarna gjorde det och bruket spred sig norr­över för ett par tusen år sedan. Om det och mycket annat berättar den produktive författaren Kent Andersson i Järn­ålderns symboler och dolda budskap.

Som arkeolog och tidigare ansvarig för Historiska museets järnålderssamlingar torgför han inte nyandliga tolkningar, utan beskriver återhållet föremål som en gång haft stor laddning och visat på ägarnas status. Med säker hand lotsar han läsaren från romerska lyxartiklar, gäckande runbudskap och eldslagningsstenar till guldets magi, i halsringar, berlocker och andra smycken. Den vikingatida djur­ornamentikens alltmer stiliserade former är en tråd han spinner vidare på från förra boken, Järnålderns djur.

Även om många innebörder gått förlorade fascinerar uttrycken än i dag. Bäst blir det när författaren stannar upp vid större skeenden, som hur rika guldfynd i Badelunda utanför Västerås visar hur detta maktcentrum länkades till Själland för 1 800 år sedan.

Järnålderns symboler och dolda budskap

Kent Andersson
Carlssons bokförlag

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Kunskap baserad på vetenskap

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

Inlogg på fof.se • Tidning • Arkiv med tidigare nummer

Beställ i dag!
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor