Artemis ska ta oss tillbaka till månen

Publicerad

Ad lunam! – mot månen! Så avslutar Nasachefen Jim Bridenstine sitt förord till en broschyr om Artemis.
Bild: Nasa

Det nya amerikanska månprogrammet heter Artemis. Målet är att ta människor tillbaka till månens yta – men också att så småningom anlägga en bas på månen och en rymdstation i omloppsbana.

Nasa planerar att skicka den första kvinnan och den första icke-vita personen till månens yta omkring år 2025.

Starkaste raketen hittills

Nasas nya månraket, SLS (Space launch system), är den kraftfullaste som konstruerats. Raketen ska ge 15 procent mer framdrivningskraft än Saturn V, den raket som användes för Apolloprogrammets månfärder på 1960-talet.

SLS bygger vidare på teknik från rymdfärjan och dess raketer. Artemis I blir den första flygningen med SLS.

Orion.
Bild: NASA

Farkosten Orion

Orion är Nasas nya farkost för bemannade rymdfärder. Modellen testades för första gången i rymden 2014, men har ännu inte flugits med människor ombord.

Den första uppskjutningen, Artemis I, blir det definitiva testet av farkosten, när den gör en obemannad färd runt månen.

Service­modulen som förser Orion med bland annat ström och luft har utvecklats och byggts av europeiska rymdorganisationen Esa. Sverige har varit inblandat på ett hörn.

Bild: DLR

Testdockor i rymden

Tidigast i augusti 2022 kommer Artemis I att skickas iväg mot månen, färdas några varv kring den, och sedan återvända till jorden. Den här gången följer inga astronauter med, men däremot mätutrustning som övervakar alla funktioner.

Två testdockor som fått namnen Helga och Zohar kommer att sitta i två av sätena, utrustade med instrument som mäter strålningen i rymden. En av dem ska bära en skyddsväst för att se hur mycket den ändrar strålningens påverkan på kroppen.

Astronauter runt månen

På nästa färd, Artemis II, kommer för första gången människor att resa med. Det blir en färd runt månen utan landning.

Landning

Enligt den nuvarande tidsplanen ska den tredje uppskjutningen, Artemis III, äga rum 2025. Då ska astronauter landa på månens yta för första gången på över 50 år. Astronauterna färdas till månen med Orionkapseln, och dockar där med en landningsfarkost – Starship HLS – som utvecklas av rymdföretaget Spacex.

Landaren tar dem ner till ytan, och tillbaka upp igen för hemfärd.

Välkommen till

Hjärndagen

Välkommen till en spännande heldag med föreläsningar om den senaste hjärnforskningen. Fredag 11 november kl 9–16. Oscarsteatern, Stockholm.

Läs mer och boka!

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 nummer om året och dagliga nyheter på webben med vetenskapligt grundad kunskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor