Old Tjikko var en av urgranarna

Granen vandrade in i Skandinavien mycket tidigare än forskare trott, visar nya dna-analyser. Men det dröjde många tusen år innan den brett ut sig över hela landet.

Publicerad

Old Tjikko på Fulufjället i nordvästra Dalarna, är med sina 9 500 år världens äldsta kända träd.
Bild: Jonas Mattsson

I takt med att senaste istidens täcke över Skandinavien började smälta bort kom träd, andra växter och djur sakta men säkert tillbaka när klimatet blev varmare. Men granen ansågs länge vara en senkommen invandrare, som kom bara för 2 000–3 000 år sedan. Detta efter datering av pollen ur mossar och sjöbottnar.

För ett tiotal år gjorde forskare vid Umeå universitet, ledda av professor Leif Kullman, kol 14-analyser på gamla träd ovanför dagens trädgräns och upptäckte att de var uppemot 10 000 år gamla. Ett av dem var granen Old Tjikko, på Fulufjället i nordvästra Dalarna, som med sina 9 500 år är världens äldsta kända träd.

Granen kom för 14 000 år sedan

Men nu visar dna-analyser vid Uppsala universitet att granen kom ännu tidigare – redan för 14 000 år sedan i södra Sverige. De spreds sakta norrut i takt med att istäcket smälte. För cirka 10 000 år sedan var hela dagens Sverige isfritt. Old Tjikko kom sannolikt på sluttampen av denna första våg av granar.

Att den och några till väldigt gamla träd i dag framstår som solitärer på isolerade platser beror troligen på att pollen från det stora flertalet andra samtida träd inte fångats upp i äldre studier.

– Vi har tagit upp borrkärnor med sediment från sjöbottnar, men inte undersökt pollen utan dna. Våra resultat tyder på att granen följt kanten av istäcket i södra Sverige och vandrat upp, säger forskaren Laura Parducci på institutionen för ekologi och genetik vid Uppsala universitet.

Kylan försenade spridningen

Hon är en av författarna till studien som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Nature Communications och som visar att granen troligen inte kom från väster som man tidigare trott, utan från öster och vandrade upp till Mellansverige. Där gjorde den halt när klimatet blev något kallare igen och fortsatte inte breda ut sig förrän för cirka 2 000 år sedan.

Det var då som granarna i skogen längre ned kring Fulufjället kom, men de visar sig vara genetiskt ganska lika Old Tjikko, enligt Laura Parducci. Det kan man se eftersom granen förändras väldigt långsamt genetiskt.

– Att den växer 100 meter över dagens trädgräns beror på landhöjningen. När den började växa stod den på betydligt lägre höjd. Men har den väl slagit rot är granen tålig och har kunnat överleva ovanför dagens trädgräns. Bland annat för att den kan föröka sig vegetativt, med rotskott.

Trädgränsen klättrar allt längre upp på grund av klimatförändringarna, och granarna nedanför Fulufjället följer efter.

– Vi tror att Old Tjikko kommer att återförenas med sina vänner, säger Laura Parducci.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Kunskap baserad på vetenskap

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

Inlogg på fof.se • Tidning • Arkiv med tidigare nummer

Beställ i dag!
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor