Hjärnan gissar gärna i förväg

Publicerad

Vad tycker du om Forskning & Framsteg? Mejla mig och delta i vår läsarenkät!
Bild: Martin Stenmark

Få saker irriterar mig mer än när någon visar att den vet vad jag just skulle säga. Men precis så jobbar hjärnan. Den har sina förväntningar om vad världen har att erbjuda. Hjärnan är så illa tvungen. Det som kommer in genom våra sinnen är så ofullständigt att det krävs en gott mått av antaganden för att bringa ordning i kaoset.

Den här förförståelsen arbetar steg för steg, från hjärnans mest basala strukturer och upp till pannlobernas resonerande. Om det skriver hjärnforskaren Predrag Petrovic i det nya numret av Forskning & Framsteg, 9/2022. I varje steg stäms tolkningen av för att finna en balans mellan det hjärnan tror att omgivningen vill säga och vad omgivningen verkligen säger. Oftast funkar det här och vi kan navigera oss fram genom en ömsesidig dialog med tillvaron. Men när nervsystemet är ur balans så blir upplevelsen av omgivningen i värsta fall skrämmande och obegriplig.

Ett fall där hjärnans förväntan fungerar konstruktivt är placebo. Om du tror att en behandling ska funka gör den ofta det, även om det inte finns någon aktiv ingrediens. Sockerpillret tar bort huvudvärken. Om hur den här förväntanseffekten fungerar skriver hjärnforskaren Karin Jensen. Henne kan du också möta på Hjärndagen den 11 november. Där talar en rad forskare som skrivit eller intervjuats i Forskning & Framsteg.

När forskare publicerar sina rön är det grundläggande att redovisa även resultat som inte talar till studiens fördel. Inte minst gäller det medicinsk forskning, där människors hälsa och liv står på spel. Per Snaprud har granskat forskningen om en tankestyrd armprotes som rönte stor internationell uppmärksamhet när den presenterades. Men beskrivningen i världens mest prestigefyllda medicintidskrift utelämnade viktig information. En av patienterna var nära att dö av sepsis.

Vetenskapsjournalistik handlar ofta om att berätta om framsteg – men lika viktigt är att granska när forskningen inte håller måttet. Hör därför gärna av dig till mig eller någon av mina kollegor på Forskning & Framsteg om du känner till något som borde granskas journalistiskt.

God läsning!

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 nummer om året och dagliga nyheter på webben med vetenskapligt grundad kunskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor