Vilka ligger under kyrkogolvet?

Publicerad

Bild: Gunnar Menander

När det mögelskadade trägolvet i Gårdby kyrka på Öland skulle bytas ut inleddes en omfattande arkeologisk utgrävning. Under 1800-talskyrkan fanns rester av den medeltida kyrka som tidigare stått på platsen och kyrkobyggarna kunde konsten att återvinna material. De medeltida takstolarna blev den nya kyrkans golvreglar och gamla gravhällar användes i portalerna.

I Gåtfulla Gårdby berättar osteologen Caroline Ahlström Arcini och arkeologen Rikard Hedvall om den omfattande utgrävningen av kyrkogolvet. De fann kvarlevorna efter 31 individer som gravlagts i kyrkan under en tidsperiod på drygt 600 år. Den äldsta graven var från 1100-talet och mannen i den förmodas vara kyrkans byggherre. Hans kropp var hårt bunden med rep och skelettet bar spår av vapenvåld. Byggherrens och de andra gravlagdas kvarlevor väcker mängder av frågor och som läsare får man inga säkra svar. I stället får man följa hur varje detalj analyseras, allt från maginnehåll och tänder till huvudbonader och rosetter.

Gåtfulla Gårdby är som en populär­vetenskapligt berättad version av en arkeologisk rapport. Den rymmer allt från kyrkohistoria till osteologiska metoder och kräver en arkeologiskt intresserad läsare som accepterar att många hypoteser varken kan verifieras eller vederläggas. I alla fall inte än.

Gåtfulla Gårdby: Kyrkor, skelett och dna berättar om en öländsk socken

Caroline Ahlström Arcini och Rikard Hedvall
Ekström & Garay

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Samhälle & kultur

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor