2023: Varmaste sommaren hittills
Årets sommar blev rekordvarm, med oöverträffade havstemperaturer och ovanligt extremt väder.
Världens hav var varmare än någonsin under juni, juli och augusti i år. Det är dåliga nyheter för koralldjur och andra organismer som är känsliga för höga vattentemperaturer. Varje dag i augusti översteg temperaturerna det tidigare rekordet från mars 2016.
En så här varm sommar har inte konstaterats sedan mätningarna startade 1940. Det visar siffror från EU:s klimatförändringstjänst Copernicus.
– Det som förvånar är att skillnaden från tidigare år är så pass markant, säger Gunilla Svensson, professor i meteorologi vid Stockholms universitet.
På väg mot nya rekord
Gunilla Svensson konstaterar att väderfenomenet El Niño är en viktig förklaring. El Niño har en uppvärmande effekt på jordens klimat och återkommer med ett intervall på mellan två och elva år. Just nu är vi inne i en sådan period och då är det naturligt att havens yttemperatur ökar. Varmare hav ökar också risken för extremväder, som kraftiga tropiska cykloner, eftersom de gör att mer fukt tillförs till luften.
Årets första åtta månader är de näst varmaste som hittills uppmätts, efter år 2016. Men med fyra månader kvar av året skiljer det bara 0,01 grader.
– Eftersom vi har så varma hav kommer vi att få en varm höst. Det är mycket värme i haven som kan nå atmosfären. Vi är på väg att sätta nytt rekord för det varmaste året som någonsin har uppmätts, säger Gunilla Svensson.
Inte för sent
Haven är mästare på att absorbera både värme och koldioxid. Mer än 90 procent av överskottsvärmen från klimatförändringen har hittills absorberats av haven. Haven har också tagit upp ungefär en fjärdedel av de mänskliga koldioxidutsläppen. Koldioxidupptaget har nästan fördubblats sedan 1980-talet.
– Vi vet att haven har en otrolig värmekapacitet. Mycket av klimatförändringarna är lagrat genom stigande temperaturer i havet. Nu måste vi minska våra utsläpp, då kan vi stabilisera klimatet. Det är inte kört, men ju längre vi väntar på att agera, desto mer behöver vi göra, säger Gunilla Svensson.
Kunskap baserad på vetenskap
Prenumerera på Forskning & Framsteg!
Inlogg på fof.se • Tidning • Arkiv med tidigare nummer