En hjärna blir till

Den viktigaste händelsen i livet är inte födelsen, giftermålet eller döden. Det är gastruleringen, enligt Hugo Lagercrantz, professor emeritus i barnmedicin vid Karolinska institutet.

Publicerad

Gastruleringen sker under den tredje veckan efter befruktningen. En rund boll av celler bryter symmetrin och går mot att bli en människa med mag- och ryggsida, ett huvud i ena änden och fötter i den andra.

Före gastruleringen finns inget nervsystem. Det är den främsta orsaken till att forskare i dag får odla embryon i provrör i upp till högst två veckor. Men när uppstår själva medvetandet? Och hur?

Efter den tjugofjärde veckan får hjärnan kontakt med nerver från öron, ögon och andra sinnesorgan. Då uppstår medvetandet, enligt Hugo Lagercrantz. Men hur säker kan man vara på det? Det är långt ifrån självklart att alla former av medvetande förutsätter sinnesintryck. Det går ju alldeles utmärkt att uppleva en dröm med stängda ögon.

Den typen av filosofiska invändningar kan man ha. Medvetandet är en invecklad historia. Styrkan i Hugo Lagercrantz senaste bok är snarare att den beskriver hur man på bästa sätt möter barnhjärnans behov. Tidig språkträning. Små grupper på dagis för de minsta. Hellre papper än surfplattor. Kloka och praktiska råd som, visar det sig, bottnar i gedigen hjärnforskning.

Barnhjärnan

Hugo Lagercrantz
Kaunitz-Olsson

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor