Vad är växtvärk?

Växtvärk är ju ett känt begrepp, men när jag försöker läsa på om detta står det att värken inte beror på att barnet växer utan att orsaken är okänd. Växtvärk skulle alltså vara ett missvisande namn. Jag har själv sett hur förtvivlat ont det kan göra – har forskningen verkligen inga svar på vad det beror på? Vad vet man om vilka barn som drabbas? /Lina

Publicerad

Växtvärk drabbar vart tredje barn i 4–6-årsåldern.
Bild: Getty images

Svar av Carl Johan Tiderius, professor och överläkare i barnortopedi, Skånes universitetssjukhus i Lund

Växtvärk är verkligen en märklig företeelse. Orsaken till smärtan är fortfarande okänd, trots att tillståndet beskrevs så tidigt som 1823 av den franske läkaren Duchamp. Man vet inte om smärtan kommer från muskler, skelett eller benhinnor. Precis som du skriver så är besvären inte heller associerade med perioder av ökad längdtillväxt.

Växtvärk är vanligt – det drabbar cirka en tredjedel av alla barn i åldern 4–6 år. Växtvärk kan även ses hos äldre barn, upp till tidiga tonår. Pojkar och flickor drabbas i samma utsträckning, och en viss ärftlighet finns. Oftast sitter smärtorna kring knäna, från låren ner över knäna till underbenen. Allra vanligast är smärtor från underbenens framsida. I 80 procent av fallen sitter smärtorna i bägge ben. Smärtorna kommer oftast på kvällar och nätter och kan vara så kraftiga att barnen vaknar av dem. I regel har barnen inte ont på morgnarna när de vaknat, och hindras inte av hälta eller nedsatt funktion dagtid.

Fråga en forskare

Har du en fråga till en forskare? Mejla fraga@fof.se

Den enklaste behandlingen av växtvärk är att föräldrarna masserar de ömma benen. Ofta upplevs värme som lindrande. Man kan även ge receptfria smärtstillande läkemedel såsom Paracetamol (exempelvis Alvedon och Panodil) eller Ibuprofen (exempelvis Ipren). Växtvärk är ofarligt och ger aldrig några men för framtiden. Växtvärk är en uteslutningsdiagnos och kräver i typiska fall ingen utredning med röntgen eller blodprovstagning. Uttalat ensidiga besvär, svullnad, nedsatt funktion under dagtid och hälta bör dock utredas av läkare.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor