Varför blir plast klibbig?

När man tar i ett plastföremål som legat undanstoppat länge kan det ha fått en klibbig hinna. Vad har hänt då i materialet? Det hände till exempel med barnens haklappar i sommarstugan under vintern, medan de haklappar vi har hemma och använder hela året inte åldras på detta sätt. Men plast kan väl inte åldras fortare av att få ligga orörd? /Alexandra

Publicerad

Bild: Getty images

Svar av Minna Hakkarainen, professor i polymerteknologi, KTH

Nej, jag tror inte heller att haklappen åldras mer när den får ligga orörd. Samma process pågår säkert även i haklappen som du har hemma, men eftersom du tvättar den dagligen, så tvättar du även bort denna beläggning innan den märks.

Det mest troliga är att det är tillsatser i plasten som vandrat i materialet och hamnat på ytan. Tillsatser blandas i plaster för att ge materialet olika önskade egenskaper. Vanliga tillsatser är färgämnen, ljusstabilisatorer som förhindrar att plasten bryts ner av UV-strålning, smörjmedel som gör materialet lättare att forma vid tillverkning samt mjukgörare som gör den färdiga produkten mindre hård och spröd.

Fråga en forskare

Har du en fråga till en forskare? Mejla fraga@fof.se

De två sistnämnda kategorierna används i störst mängd och det är troligt att det är någon av dem som vandrat i din haklapp. Mjukgörare gör ofta detta och resultatet blir då en klibbig yta.

Det finns ett detaljerat regelverk för vilka tillsatser man får använda i till exempel en haklapp, så hinnan bör inte vara farlig på något sätt. Undantaget är om det är en äldre (mer än cirka 10 år) produkt eller om den är köpt utanför EU – då kan man vara lite mera vaksam.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Teknik

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor