Kan man dö av att dricka vatten?

Ett fall av vattenförgiftning har nyligen blivit uppmärksammat i medier. En 35-årig kvinna i USA ska enligt uppgift ha dött i somras efter att ha druckit två liter vatten på 20 minuter. Kan man verkligen dö av att dricka för mycket vatten och i så fall varför? /Ylva

Publicerad

Många tror att man bör dricka mycket vatten men det finns tvärtom risker med ett överdrivet intag av vätska.
Bild: Getty images

Svar av Elizabeth Lichtenstein, läkare och specialist i anestesi och intensivvård vid Akademiska sjukhuset, Uppsala

Det korta svaret är ja, man kan dö av för stort vattenintag. Vad är det som händer i kroppen då? Jo, kroppen har en finstämd mekanism för att bibehålla en jämvikt av vatten och salt. Dricker man mängder av vatten så rubbas den balansen. Cellerna i våra vävnader omges av vätska, där natrium är den huvudsakliga saltjonen. Vid stort vattenintag späds denna vätska ut så att natriumkoncentrationen sjunker. Kroppen försöker motverka detta genom att transportera vatten in i cellerna, som då svullnar. Detta är farligt för hjärnan, som är omgiven av ben och inte har utrymme att expandera. Den drabbas i stället av ett ökat tryck. Tillståndet kallas hjärnödem och ger symtom som illamående, trötthet, desorientering och så småningom kramper, medvetslöshet och i värsta fall andningsstillestånd.

Fråga en forskare

Har du en fråga till en forskare? Mejla fraga@fof.se

Många har en idé om att det är viktigt att dricka mycket vatten. För detta finns inga vetenskapliga bevis. Det finns flera rapporterade dödsfall, framför allt i samband med utövande av uthållighetssporter, där deltagare druckit för mycket. Faran med överdrivet vätskeintag gäller även sportdrycker, som vanligtvis inte innehåller tillräckligt mycket salt. Kroppen har flera mekanismer för att hushålla med vatten – det bildas i kroppen vid muskelarbete och vi har hormon som hämmar urinproduktion vid fysisk aktivitet. Personer som har sprungit många maratonlopp brukar dricka betydligt mindre (av erfarenhet) än de som är nybörjare. Det viktigaste är att lyssna till kroppens signaler – ibland misstolkar man en torr mun som törst när man springer. Kort sagt: vår kropp är anpassad för att springa på till exempel prärien och jaga eller jagas, utan att behöva stanna för att dricka eller urinera.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor