Syns fullmånen verkligen på dagen?

På en bild i F&F 7/2023 ser man fullmånen(?) på vad som ser ut som en daghimmel. Hur kan detta inträffa? Om månen syns på dagen borde väl solen lysa på den snett bakifrån? /Stefan Björnson

Publicerad

Svar av Markus Janson, professor i astronomi, Stockholms universitet

Fullmåne inträffar när solen och månen står i nästan exakt motsatta riktningar, sedda från jorden. När en fullmåne till exempel står ovanför horisonten söderut, kan man alltså vänta sig att solen befinner sig under horisonten norrut, och att det därför borde vara natthimmel, som frågeställaren skriver.

Tittar man noga på bilden ser dock månen inte ut att vara riktigt full, utan tycks något ”naggad i kanten” åt det nedre vänstra hållet i bilden. Bilden verkar alltså inte vara tagen precis vid fullmåne, utan lite före, då månen är något mer synlig från jordens dagsida. Vi kan anta att bilden är tagen ganska sen kväll; solen står lågt, men ovanför horisonten och lyser därmed upp daghimlen. Foto­grafen har ryggen mot solen. Månen står också ganska lågt över horisonten, i motsatt riktning från solen. På så vis står solen och månen nästan i motsatt riktning, och månen är därför nästan, men inte helt, full.

Fråga en forskare

Har du en fråga till en forskare? Mejla fraga@fof.se

PS från redaktionen: Vi frågade fotografen Dermot Conlan om han vet exakt när han tog denna bild. Det gör han inte, men han hälsar att han har för vana att fotografera månen en eller två dagar före eller efter verklig fullmåne, just för att få illusionen av fullmåne i kombination med ljusare himmel.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor