Hur kan månen synas på dagen?

Vi ser månen på natten men ibland syns den även på dagen. Hur är det möjligt när den borde vara på natthimlen på andra sidan jorden samtidigt? Jag förstår inte hur två motsatta platser på jorden kan se månen samtidigt och det får mig att känna mig som en jubelidiot. /Linnea

Publicerad

Månen syns från många tidszoner samtidigt, varav vissa kan ha dag och andra natt.
Bild: Getty images

Svar av Anders Nilsson, vetenskapsjournalist och frågeredaktör Forskning & Framsteg

Låt oss börja med det mest intressanta: Varifrån kommer din övertygelse att månen ”borde vara på natthimlen på andra sidan jorden”? Människan har alltid velat göra världen begriplig genom att sortera den i verkliga eller konstruerade motsatser: natt-dag, varmt-kallt, manligt-kvinnligt, ont-gott, sol-måne. Sådana begreppspar blir som mentala väderstreck som hjälper oss att strukturera tillvaron. De har en tendens att haka i varandra, och det är vad som hänt med de två paren dag-natt respektive sol-måne. Solens självklara koppling till dagen gör att vi gärna ger månen motsvarande koppling till natten, fast det inte är sant. Denna föreställning möter vi överallt, från barnböcker till urgamla myter. I Första Mosebok kan vi läsa om hur Gud skapar ett stort ljus och ett litet ljus på himlen, och låter det stora härska över dagen och det lilla över natten.

I verkligheten är månen inte alls bunden till natthimlen. Den roterar runt jorden, ett varv på fyra veckor, och är därmed lika mycket på planetens dagsida som på nattsidan. När du ser den på daghimlen saknas den på natthimlen på motsatt sida av jorden. Ingen paradox där.

Fråga en forskare

Har du en fråga till en forskare? Mejla fraga@fof.se

Månen kan dock ses samtidigt från både dag- och nattsidan av jorden. Eftersom månen är uppe i genomsnitt halva dygnet, så syns den från många tidszoner samtidigt, varav vissa kan ha dag och andra natt. Det gäller särskilt i närheten av halvmåne, då månen är ungefär lika synlig från jordens dag- och nattsidor. Då kan månen antingen gå upp i slutet av natten och förbli synlig under förmiddagen, eller tvärtom gå upp under eftermiddagen och fortsätta synas under nattens tidiga timmar. Detta är i grunden inte konstigare än att din gryningssol är någon annans kvällssol.

Till skillnad från halvmånarna har faserna nymåne och fullmåne tydlig koppling till dag respektive natt. Nymånen följer solen över himlen under dagen, medan fullmånen in­faller när månen är på nattsidan om jorden.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor