Därför förvärras migrän under mens

Många kvinnor med återkommande migrän upplever värre symtom under mensen. Nu har forskare sett ett samband mellan hormonsvängningar och migrän.

Publicerad
kvinna ligger på soffa med huvudvärk

När östrogenet går ner ökar nivåerna av cgrp hos kvinnor med migrän. Det kan vara orsaken till värre migrän under mensen.
Bild: Getty images

Vid migränanfall utsöndras signalsubstansen cgrp av trigeminusnerven, som börjar långt bak i hjärnan och förgrenar sig mot ansiktet. Cgrp står för calcitonin gene-related peptide. Molekylen får blodkärlen i hjärnan att vidgas och ökar känsligheten hos nerverna. Forskare vid Charité – Universitätsmedizin Berlin har nu undersökt kopplingen mellan cgrp-nivåerna vid migrän och hormonförändringar under menstruationscykeln.

Lars Edvinsson är professor i medicin vid Lunds universitet och ledde forskargruppen som i slutet av 1980-talet såg sambandet mellan cgrp och migrän, en upptäckt som de senaste åren har lett till en ny generation av migränläkemedel. Han är positiv till den tyska studien, inte minst att de forskarna har tagit prover från tårvätska, där cgrp kan vara en bra biomarkör för migrän.

Lars Edvinsson är professor i medicin vid Lunds universitet.
Bild: Rigshospitalet

– De har gjort en jättesmart grej när de har tagit prover från tårar. Trigeminusnerven går direkt till ögonen, så utsöndrad cgrp kommer att finnas i tårarna, säger Lars Edvinsson.

Misstänkt koppling bekräftas

Migrän är tre gånger vanligare bland kvinnor än bland män, och en koppling till könshormonet östrogen har misstänkts länge. Men tidigare studier har använt sig av blodprov. I blodet bryts cgrp ner snabbt och resultaten har varit tvetydiga. Tårar, däremot, bryter inte ner cgrp och kan ge en bättre bild av halterna i hjärnans blodkärl.

De tyska forskarna jämförde halterna av signalsubstansen i både tårar och blod hos 180 kvinnor. De med migrän delades in i en grupp med normal menscykel, en med hormonbaserade preventivmedel och en som genomgått klimakteriet. Dessa jämfördes också med kontrollgrupper som inte led av migrän.

Bland försökspersoner med normal menstruationscykel var halterna av cgrp i tårarna mycket högre hos dem som led av migrän än hos kontrollgruppen. Studien visar också att halterna av cgrp steg samtidigt som östrogennivåerna sjönk precis innan mensen, något som tidigare djurförsök också har visat. Det här kan vara en förklaring till att många kvinnor upplever att deras migrän förvärras under mens.

Väcker nya frågor

Men att halterna av signalmolekylen stiger samtidigt som hormonnivåerna förändras väcker nya frågor. Vissa kvinnor vittnar om att deras besvär minskat efter att de börjat med hormonbaserade preventivmedel eller nått klimakteriet, men långt ifrån alla.

De migränpatienter som deltog i studien hade alla ungefär lika stora besvär, oavsett vilken grupp de tillhörde. Hos personerna med migrän som använde hormonbaserade preventivmedel eller som gått igenom klimakteriet märktes ingen skillnad i cgrp-halten jämfört med den friska kontrollgruppen. De upplevde migränattacker, utan att vare sig östrogen- eller cgrp-nivåerna förändrades. För att förklara det krävs ytterligare forskning.

Enligt Lars Edvinsson är det många som letar efter förklaringen, men själv är han tveksam till att svaret ligger i en ny, okänd sjukdomsmekanism.

– Jag tror inte att det finns någon magisk knapp – att vi kommer att hitta cgrp en gång till, säger Lars Edvinsson.

I stället jämför han med fall där migränen har blivit kronisk. Då har de upprepade migränattackerna till slut orsakat en inflammation i hjärnan som gör att smärtorna består även om den ursprungliga orsaken inte finns kvar. På samma sätt skulle hjärnan ha utvecklat ett mönster av migränattacker, även när hormonförändringen uteblir. Men han vill inte utesluta helt att det kan finnas andra mekanismer bakom huvudvärken.

– De som har symtomen men utan cgrp-frisättning kanske borde ha en annan diagnos. Det är inte alls osannolikt att vi kan behöva tänka om vad migrän är, säger Lars Edvinsson.

Den tyska forskargruppens resultat är publicerade i en studie i Neurology.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor