Goda relationer – nyckel till lyckligt liv

Publicerad

Bild: Privat, Ann Chwatsky

Sedan 1938 har forskare vid Harvard university följt människor för att förstå hemligheten bakom ett lyckligt liv. Från tonår till ålderdom svarar del­tagarna regel­bundet på frågor om sitt liv och sin hälsa. Medicinska prover tas, hjärnorna skannas.

I en ny bok berättar de båda forskare som i dag leder studien om lärdomarna så här långt. Och svaret på frågan om vad som leder till ett bra liv är kort och gott: bra relationer. Människor med goda relationer till familj, vänner och kollegor är friskare och lyckligare vid ålderns höst än den som lever i ensamhet.

Drygt 2 000 personer ingår i Harvard-studien och vi får lära känna några av dem i boken. De genomlever depression, krig, sjukdom och död, men också framgång, kärlek och lycka. Men när de vid 80 års ålder får frågan om vad de önskar att de lagt mer tid på i livet så svarar nästan alla: familj och vänner.

Självklart spelar även jobb och pengar roll, liksom bra mat, motion och att undvika rökning och annat som försämrar hälsan, men vikten av goda, varma relationer sticker ut. ”Människan är ett socialt djur”, konstaterar författarna och uppmanar ung som gammal att investera mer tid med alla som betyder något i livet.

The good life: Lessons from the world’s longest study on happiness

Robert Waldinger, Marc Schulz
Rider/Ebury Publishing

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor