PCB blir kvar i djuphavsgravar

Trots att PCB varit förbjudet sedan 1970-talet fortsätter det att spridas i naturen. Nu har forskare hittat miljögiftet 8 000 meter ner i en djuphavsgrav.

Publicerad

Trycket på 8 000 meters djup ställer höga krav på utrustningen som sänks ner i Atacamagraven i Stilla havet för att ta prover.
Bild: Anni Glud

Atacamagraven ligger utanför Chiles kust i Stilla havet. Att bedriva forskning i den drygt 8 kilometer djupa och 420 mil långa djuphavsgraven är inte helt enkelt. För att få mätutrustningen så långt ner i havet behövs robusta kranar och vinschar, men också gott om tid.

– Det krävdes en 8 000 meter lång lina, bara en sådan sak! Att rulla upp och ner utrustningen tog flera timmar. Det gör varje prov väldigt unikt. Det är inte så bara att åka och hämta det här, säger Anna Sobek, professor i miljökemi vid Stockholms universitet.

Alla prover innehöll PCB

I en ny studie, publicerad i Nature Communications, har hon och hennes forskarkollegor analyserat fem sedimentprover från fem olika platser i djuphavsgraven. Samtliga 25 prover innehöll halter av PCB. Det långlivade miljögiftet började användas på 1920-talet, bland annat som mjukgörare i plaster och som tillsatsmedel i färg och hydrauloljor, och förbjöds i stort sett i hela världen under mitten av 1970-talet.

Anna Sobek
Anna Sobek, professor i miljökemi vid Stockholms universitet.
Bild: Richard Kihlstrom

– Å ena sidan är det uppseendeväckande att vi hittar PCB på en så avlägsen plats. Å andra sidan vet vi att kemikalier som människan producerar finns överallt, så det här är ytterligare en bekräftelse på det, säger Anna Sobek, som är huvudförfattare till studien.

Fler provtagningar för PCB i Japan

Eftersom miljögiftet inte bryts ner sprids det fortfarande i naturen. I havet binder det till organiskt material, som växtplankton. När planktonet dör faller det till havsbotten och tar med sig PCB till bottensedimentet.

– Förr hade man ingen aning om att miljögiftet kunde spridas i naturen. I dag vet vi det, men det finns säkert kemikalier som vi använder i dag som i framtiden kommer att spridas långväga och överleva länge på platser de absolut inte var ämnade att hamna på. Det kanske vi behöver påminna oss om, säger Anna Sobek.

Det djupaste provet hämtades 8 085 meter ner. Inom kort kommer forskarlaget att åka till fler djuphavsgravar, bland annat i Japan. Då ska mätutrustningen ligga ute till havs i ett års tid. Forskarna ska också undersöka om det kan finnas bakterier i djuphavsgravarna med förmåga att bryta ner kemikalier.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor