Bländande galaxkrock

Publicerad

Bild: NASA, ESA, CSA, STScI

250 miljoner ljusår bort i stjärnbilden Ormen håller två spiralgalaxer på att sluka varandra, och processen har utlöst kraftig stjärnbildning. Här har den avbildats av James Webb-teleskopet. Skilda infraröda våglängder återges i olika färger.

De båda ursprungliga galaxkärnorna är bara 1 200 ljusår ifrån varandra i bildens mitt och omges av mycket ljusstarka områden. Ljuset påverkas av kanterna på teleskopets speglar, och bildar diffraktionsmönstret som ser ut som en sexuddig stjärna över bilden.

Välkommen till

Hjärndagen 2023

Välkommen till en spännande heldag med föreläsningar om den senaste hjärnforskningen. Fredag 10 november kl 9–16. Oscarsteatern, Stockholm.

Läs mer och boka!

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 nummer om året och dagliga nyheter på webben med vetenskapligt grundad kunskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor