Bländande galaxkrock

Publicerad

Bild: NASA, ESA, CSA, STScI

250 miljoner ljusår bort i stjärnbilden Ormen håller två spiralgalaxer på att sluka varandra, och processen har utlöst kraftig stjärnbildning. Här har den avbildats av James Webb-teleskopet. Skilda infraröda våglängder återges i olika färger.

De båda ursprungliga galaxkärnorna är bara 1 200 ljusår ifrån varandra i bildens mitt och omges av mycket ljusstarka områden. Ljuset påverkas av kanterna på teleskopets speglar, och bildar diffraktionsmönstret som ser ut som en sexuddig stjärna över bilden.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 nummer om året och dagliga nyheter på webben med vetenskapligt grundad kunskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor