Första bilden från James Webb

Här är bilden som visar att James Webb-teleskopet fungerar precis som avsett.

Publicerad
Stark ljuspunkt med gulröda strålar i centrum av den svarta bilden. Små ljuspunkter i marginalen

Stjärnan 2MASS J17554042+6551277 syns tydligt och klart, och i bakgrunden ser vi andra stjärnor och galaxer.
Bild: NASA-STScI

24 januari 2022 kom James Webb-teleskopet fram till sin slutdestination. Nu visar Nasa upp de första klara bilderna. Och det är många forskare som väntar på att få ta del av de bilder teleskopet ska ta.

Teleskopet är uppbyggt med 18 spegelsegment som ska fungera tillsammans som en hel spegel. För att det ska fungera måste de först vinklas rätt så att reflektionen från varje spegel hamnar ovanpå varandra. Sedan flyttas speglarna uppåt och nedåt tills det reflekterade ljuset kommer i fas.

Speglarna har trimmats in med teleskopets huvudkamera. Flera steg återstår, bland annat för att utvärdera och korrigera speglarna tillsammans med teleskopets övriga instrument. Först i sommar kommer bilder och data i full upplösning.

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 nummer om året och dagliga nyheter på webben med vetenskapligt grundad kunskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor