Överskådligt om rymdkapplöpningen

Publicerad

Bild: Victor Pressfeldt

Historikern Björn Lundberg har skrivit en kompakt men väldigt läsbar sammanfattning av 1900-talets rymdkapplöpning. Tonvikten ligger på upptakten, själva de förutsättningar som ledde fram till de första satel­literna och de första människorna i rymden i slutet av 1950-talet.

Det sovjetiska rymdprogrammet omgärdades av mycket hemlighetsmakeri, och det finns förhållandevis lite skrivet om den sidan. Just därför tycker jag att de avsnitt som handlar om Sovjetunionen är lite extra roliga att läsa.

De avslutande kapitlen sammanfattar vad som hänt efter den sista månlandningen för drygt femtio år sedan. Rymdteknik är en central del av mångas liv, oftast helt utan att vi är medvetna om den. Vi lever också i en tid av förnyat intresse för mänskliga rymdfärder, men vad som blir stoff för framtidens historieböcker återstår att se.

Inbitna rymdnördar kan nog tycka att innehållet är gammal skåpmat. Däremot är det en jättebra bok för den som vill skaffa sig en uppfattning om hur det gick till när rymdfarten etable­rades, eller för den som vill friska upp minnet av de centrala händelserna.

Kampen om rymden

Björn Lundberg
Historiska media

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 nummer om året och dagliga nyheter på webben med vetenskapligt grundad kunskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor