Typen du helst vill undvika

Publicerad

Jonas Mattsson är chefredaktör och ansvarig utgivare för Forskning & Framsteg. Den här artikeln är en redigerad version av ledaren i F&F 9/2023.
Bild: Martin Stenmark

Min kontakt med förmodade psykopater har lyckligtvis varit sparsam. Den närmaste är nog en telefonintervju med en morddömd under min tid som nyhetsreporter. Jag minns att anstalten inte tyckte att jag skulle ge vederbörande mitt mobilnummer. Jag minns också att han gav ett extremt trevligt och intelligent intryck – och att kombinationen av korrekt älskvärdhet och detaljerna i hans brottsregister gav mig kalla kårar.

Nu är inte alla morddömda psykopater men hela 15–30 procent av landets fängelsekunder har psykopati, enligt de studier som gjorts på saken.

Under hösten har jag även sett ett par mer eller mindre spektakulära dokumentärer om personer med en slående kombination av hämnings­löshet, djärvhet och grymhet. SVT-dokumentärserien med den talande titeln: Skamlös: Manipulation, maktmissbruk och en juristbyrå skildrar en företagsledare som inte drar sig för att skinna både kunder och anställda på alla deras tillgångar och mer därtill, och vars historia slutar i en rejäl intern sexövergreppsskandal på juristbyrån. Den norska dokumentären Psykopaten handlar om ”Harald”, som satt i system att förskingra sina flickvänners pengar och ser fullständigt noll problem i att maximera sin egen njutning till priset av andras lidande.

Vad ingen av dokumentärerna går på djupet med är vad som orsakar den här sortens beteende. Och det är verkligen inte lätt att veta. Trots att vi kan läsa om liknande typer redan i Psaltaren så kämpar forskarna än i dag med att förstå psykopatin – och hur vi ska bemöta och behandla dessa personer som de flesta helst undviker att ha att göra med.

En av dessa forskare är Katarina Howner vid Karolinska institutet. Läs om hur hon med hjälp av intervjuer, skattnings­skalor och hjärnavbildning kartlägger de psykopatiska dragen.

Forskning & Framsteg 9/2023 är ett temanummer om hjärnan. Förutom psykopati kan du läsa om artificiell intelligens och medvetandet, om hur andning och stress hänger samman, om dopamin och beroende och adhd bland äldre.

Katarina Howner och flera andra forskare som du möter i dessa artiklar talar även på Hjärndagen den 10 november.

God läsning!

Och hoppas att vi ses på Hjärndagen!

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor