Världens största fusionsreaktor invigd i Japan

Nya experiment ska utforska fusion som en möjlig framtida energikälla.

Publicerad

Reaktorn JT-60SA är den största tokamak för fusionsexperiment som är i bruk.
Bild: F4E/QST

Den 1 december invigdes en ny anläggning för fusionsexperiment i Japan. Den har konstruerats i ett samarbete med EU. Reaktorn JT-60SA är av den typ som kallas tokamak, där het elektriskt laddad gas (plasma) kontrolleras av starka magnetfält i en stor badringsformad behållare. Den japanska anläggningen förväntas ge resultat som också kan användas i den stora internationella forskningsreaktorn Iter som byggs i Frankrike, och så småningom också för att konstruera miljövänliga fusionskraftverk.

JT-60SA är den största anläggningen som för närvarande är i bruk och står klar samtidigt som den hittills största fusionsreaktorn i världen, Jet i Storbritannien, avslutar sin sista omgång av experiment för att läggas ner. Jet har varit i bruk i 40 år och har satt flera rekord. Den var också den första reaktorn som gjort fusionsexperiment med en kombination av deuterium och tritium, vilket är den bränsleblandning som ska användas i Iter.

Fusion ger minimalt med radioaktivt avfall

Kärnfusion är en process där mindre atomkärnor slås ihop till större och energi frigörs. Till skillnad från fission som utnyttjas i vanliga kärnkraftverk bildas minimalt med radioaktivt avfall. Det finns många förhoppningar om att tekniken ska kunna användas i kraftverk i framtiden. Läs mer om Iter och fusionsteknik i artikeln Konsten att stoppa solen i en låda.

Anläggningen JT-60SA i Japan.
Bild: F4E/QST

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor