Kaxig firma startar liten fusionsreaktor

Ett brittiskt företag har startat världens första privata fusionsreaktor. Deras mål är att börja leverera el år 2030.

Publicerad

Bild: iStock.com/sakkmesterke

Det brittiska företaget Tokamak har utvecklat en kompakt fusionsreaktor som nu har startat och börjat skapa ett plasma – en laddad gas. De går djärvt ut med sin målsättning: att kunna leverera kommersiell elproduktion till 2030.

Fusionskraft efterliknar solens sätt att skapa energi, genom att slå ihop atomkärnor med varandra. El från fusionskraft har länge varit en hägrande möjlighet, som ständigt tycks befinna sig på 30 års avstånd. Företagets ambitionsnivå kan jämföras med att den stora internationella fusionsanläggningen Iter, som ska tas i bruk ungefär 2023, inte är tänkt att producera någon el över huvud taget.

Professor Göran Ericsson på Uppsala universitet arbetar med Iter, och med en brittisk forskningsanläggning för fusionskraft som heter Jet. Han berättar att Tokamak Energy inte är unikt i sin djärva satsning:

– Det finns flera ganska seriösa småföretag i världen som sysslar med att utveckla fusionsreaktorer.

Men det återstår mycket innan ett kommersiellt fusionskraftverk kan se dagens ljus. Först måste företaget visa att det plasma som skapas kan nå en temperatur på hundra miljoner grader Celsius, och att fusionsreaktionen kan upprätthållas.

Frågan är om ett litet företag verkligen kan tävla med stora anläggningar som Iter, där 5 000 personer kommer att vara inblandade i konstruktionen och uppbyggnaden.

– Jag tror att det kan vara ett komplement, för att testa nya idéer i mindre skala, säger Göran Ericsson. Då går det att bygga en rad prototyper och ändra saker lite enklare än i stora anläggningar.

Men i slutänden är svårigheterna i grunden desamma i både små och stora fusionsreaktorer. Det finns problem att lösa kring strålningshärdighet i materialen och kring kontrollen av plasmat. Göran Ericsson är positiv till initiativet med den nya kompakta reaktorn, men vill inte hoppas för mycket.

– Iter byggs på beprövad teknik. De mindre företagen testar i stället gränserna och sätter sina förhoppningar till tekniksprång under de närmaste åren.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor