Astronomins största digitalkamera är färdig

En tre ton tung digitalkamera står färdig på ett laboratorium i USA. Härnäst ska den fraktas till Chile och installeras på teleskopet den är byggd för.

Publicerad
En stor kamera, linsen mot vänster, människa framför.

Projektledaren för bygget lyser med en ficklampa i den stora kameran som byggts för projektet LSST, Large synoptic sky survey, vid Vera Rubin-observatoriet.
Bild: J. Ramseyer Orrell/SLAC National Accelerator Laboratory

Vera Rubin-observatoriet som håller på att byggas i Atacamaöknen i Chile ska genomföra en stor kartläggning av rymden och bland annat leta efter supernovor. En viktig komponent är den största digitalkamera som någonsin byggs. Kameran står nu färdig i ett laboratorium i Stanford i USA.

Kameran har en lins som är en och en halv meter i diameter och tar bilder med 3 200 megapixel (hundra gånger mer än i en mobilkamera). Dess viktigaste egenskap är en stor synvinkel, så att den kan avbilda ungefär tio kvadratgrader i taget. På så sätt kan kameran effektivt söka av och avbilda en stor del av himlavalvet. Genom att avbilda himlen gång på gång ska den också kartlägga fenomen som förändras. Projektet heter LSST, Large synoptic sky survey.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Kunskap baserad på vetenskap

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

Inlogg på fof.se • Tidning • Arkiv med tidigare nummer

Beställ i dag!

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor