En sociopat från insidan

Publicerad

Patric Gagne.
Bild: Stephen Holvik

Som barn högg hon en klasskompis i huvudet med en penna eftersom ”hon råkade stå bredvid mig när fördämningen brast”. Den amerikanska psykologen och författaren Patric Gagne (kvinna, trots att namnet är vanligast bland män) har skrivit en självbiografi om sitt liv som sociopat.

Många svenska experter talar hellre om psykopati. Oavsett ordval handlar det om charmerande människor som ofta manipulerar sin omgivning, ljuger obehindrat och saknar förmåga att på allvar bry sig om andras känslor.

Patric Gagne berättar om inbrott och bilstölder under uppväxten i gränsöverskridande försök att känna något. Men också om en stark över­tygelse om att människor som hon inte måste vara onda. Hon doktorerar i psykologi för att sedan ägna sig åt att hjälpa andra sociopater. Det kan likna empati.

I berättelsen finns också en kärleks­relation som mot alla odds ser ut att utvecklas till något genuint. Det är verkligen fängslande läsning. Trots bilden av att sociopater ljuger o­behindrat får jag en känsla av att Patric Gagne skriver med en nästan dödsföraktande uppriktighet. Hennes bok ger en rik bild av ett inre liv präglat av brist på känslor.

Sociopath: A Memoir

Patric Gagne
Pan Macmillan

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor