Kan man använda dom i stället för hen?

Lagom till att vi vant oss vid hen som könsneutralt pronomen i språket hör jag nu dom dyka upp med samma funktion. Hur kommer det sig? Och vad finns det för skillnad i användandet? /Mats

Publicerad

 

Svar av Lena Lind Palicki, språkvetare och chef för Språkrådet

Det stämmer att dom som könsneutralt pronomen börjat användas, om än i rätt blygsam omfattning. Det fungerar som ett pronomen med könsneutral syftning (och ska inte blandas ihop med de/dem/dom-debatten). Man kan alltså höra – framför ­allt från yngre personer – att ”mitt pronomen är dom”.

Bruket av dom i den här användningen kommer från engelskan. Under samma period som vi i svenskan har infört hen har nämligen engelskan börjat använda så kallat ”singular they” som pronomen för icke-binära personer. Singular they kan också användas när man vill hålla någons könsidentitet hemlig, när den saknar betydelse eller är okänd, vilket man har kunnat göra i engelskan sedan länge. Man har alltså kunnat säga motsvarande ”det finns bara en person på plats, och dom måste hålla koll på nyckeln”. Den typen av konstruktioner har vi inte haft i svenskan.

Fråga en forskare

Har du en fråga till en forskare? Mejla fraga@fof.se

Bruket av singular they har lånats in till svenska och direktöversatts till dom. Jag har inte sett någon forskning på det, men mitt intryck är att det framför allt används av yngre personer som uppfattar hen som lite mossigt nu när det har blivit en etablerad norm. Även den kan användas på samma sätt i stället för hen.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor