Skogen ger oss gemensamma fakta

Båda parter i striden om skogen hämtar data från Riksskogstaxeringen.

Publicerad

Jonas Mattsson är chefredaktör och ansvarig utgivare för Forskning & Framsteg. Den här artikeln är en redigerad version av ledaren i F&F 7/2024.
Bild: Martin Stenmark

Ett tecken på att ett samhälle är polariserat är att olika grupper har olika verklighetsbild. När man har olika idéer om vad som är fakta, blir det svårt att diskutera. Ett av de områden som är mest polariserade i vår tid är skogen. Debatten börjar redan vid ordet skog, om det är så att träden är avsedda för avverkning. Det dröjer ofta inte länge efter att vi skrivit ordet i tidningen innan någon hör av sig och påpekar att ytor med odlade träd inte bör kallas skog utan exempelvis ”trädåkrar”, som vissa säger om det som andra benämner produktionsskog. Då spelar det mindre roll att Svenska akademiens ordbok definierar skog som ”ett större område som är (tätt) bevuxet med träd – vilt el. planterat”.

Den stora skiljelinjen i denna strid om skogen går mellan miljörörelsen och skogsindustrin, eller mellan forskning som ligger nära naturvården och forskning som ligger närmare skogsbruket.

Inventerat skog sedan 1923

Då är det skönt att se att det finns en gemensam källa till många av de faktaunderlag som båda dessa parter laddar sina argument med – trots olika perspektiv så finns en kärna av gemensam verklighet. Sedan 1923 för nämligen Riksskogstaxeringen statistik över de svenska skogarna. Från att ha skapats för att ge skogsindustrin beslutsunderlag har Riksskogstaxeringen fått ett allt bredare uppdrag och en allt mer vetenskaplig profil.

F&F:s biologiredaktör Anna Liljemalm och fotografen Linn Bergbrant har tagit rygg på ett av de 16 taxeringslag som mellan april och september varje år reser ut i fält för att göra oannonserade besök i olika skogsområden. Förutom den nytta som taxerarna gör när de far land och rike runt så känns deras dagar under bar himmel lockande, inte minst så här i början av hösten med sommarens skogsturer i färskt minne. Som skogstaxeraren Haidi Andersson säger i reportaget: ”Det finns så få utomhusjobb i dag. Det här passar mig perfekt.”

F&F:s evenemang i höst

Apropå hösten: Missa inte våra kommande evenemang! Den 2 oktober kommer vi till Playhouse teater i Stockholm för en kväll om misslyckanden inom skola, bostadspolitik, medicin och filosofi. Och den 8 november fyller vi en heldag på Oscarsteatern i Stockholm med den senaste hjärnforskningen. Redan i september kan du möta F&F:s rymdredaktör Anna Davour i Göteborg på  Bokmässans temascen om rymden. 

God läsning och väl mött!

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Kunskap baserad på vetenskap

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

Inlogg på fof.se • Tidning • Arkiv med tidigare nummer

Beställ i dag!
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor