Var krass mot din AI

Ethan Mollick uppmanar dig att vara misstänksam och exkluderande.

Publicerad

Det finns massor av böcker om riskerna för att framtidens AI ska utplåna mänskligheten. Ethan Mollick, manage­mentprofessor vid Wharton university i USA, har skrivit något helt annat, ett slags självhjälpsbok för alla oss som famlar i våra relationer till de artificiella intelligenser som redan finns.

Hans råd är att vi ska ha två helt olika förhållningssätt – ett när vi tilltalar en AI, och ett annat när vi lyssnar till vad den säger.

Ett bra sätt att tilltala en AI är enligt Ethan Mollick att se den som en person, att ge den en roll som en människa hade kunnat ha. Jag skriver till Chat GTP4: ”Du är redaktör på den populärvetenskapliga tidningen Forskning & Framsteg. Var snäll och skriv en recension av boken Co-Intelligence av Ethan Mollick.” Resultatet liknar något skrivet av en svag praktikant. Fullt av floskler.

Här är det dags att ta fram det andra förhållningssättet: Lyssna efter intressanta uppslag, men undvik att förmänskliga avsändaren. Ett inkännande hjärta är fint i mänskliga relationer. En svag praktikant förtjänar omtanke. Däremot är det enligt Ethan Mollick klokt att vara osentimental mot sin AI, kanske rent av krass, misstänksam och exkluderande.

Co-intelligence

Ethan Mollick
Penguin Random House

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor