Oroa dig konstruktivt!

F&F:s chefredaktör Jonas Mattsson vill skilja på den konstruktiva oron som håller honom skärpt, och den destruktiva som dränerar på energi.

Publicerad

Jonas Mattsson är chefredaktör och ansvarig utgivare för Forskning & Framsteg. Den här artikeln är en redigerad version av ledaren i F&F 9/2024.
Bild: Martin Stenmark

Vad oroar du dig för? Jag oroar mig för fukt i fritids­huset, för utvecklingen i Mellanöstern och Ukraina, för att något blir fel i tidningen vi snart trycker, för klimatförändringar, för att min son ska hamna snett, för att AI ska balla ur … och så vidare.

På ett sätt är det tur att jag oroar mig så mycket. Det håller mig på tårna. Jag kollar igenom texterna i tidningen en extra gång, jag håller ett öga på sonens förehavanden, tar tåget i stället för bil eller flyg när jag kan. Den oron är bra, för den får mig att agera konstruktivt – så länge den inte slår över i överdrivna kontrollbeteenden.

Värre är det med tankarna på den där hängrännan som inte kom upp på fritidshuset i somras heller. Eller vem amerikanerna kommer välja till president. Eller nya grå hårstrån. Den oron dränerar mig bara på energi. Hängrännan kan vi sätta upp tidigast i vår – och huset har klarat sig utan i 100 år redan. USA-valet kan jag häpna över hur mycket jag vill, men dess effekter kan jag på min höjd påverka genom att rösta på ett parti med en utrikespolitik jag har förtroende för. Och de gråa håren – de kommer inte bli färre.

Skillnad på oro och oro

Här på fof.se skriver psykologiforskaren Erik Andersson om oro. Han skiljer på hjälpsam och ohjälpsam oro, eller som jag envisades att säga när vi spelade in ett avsnitt av podden F&F: Samtal: konstruktiv eller destruktiv oro. Den förstnämnda är tankar som jag kan agera på och därigenom avvärja hot och faror. Den sistnämnda kan jag inte agera på och den är en riktig energitjuv. Det är inte utan att jag tänker på sinnerobönen: ”Ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra, mod att förändra det jag kan och förstånd att inse skillnaden.” Just att inse skillnaden är väl det som är utmaningen när det gäller att hantera sin oro.

För det är bra att minska den ohjälpsamma oron – och vrida ner oron för saker du kan påverka till en konstruktiv nivå, vilket Erik Andersson ger dig en enkel startguide till. Men han skriver också om hur du faktiskt blir lite korkad av att oroa dig för mycket över fel saker. Dessutom ökar risken för att annan psykisk ohälsa och psykisk sjukdom blir värre om du har höga nivåer av oro.

Blev du orolig nu? Då tycker jag att du ska läsa det Erik Anderssons skriver om hur mycket du, med en relativt enkel metod, kan minska din ohjälpsamma oro.

God läsning!  

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Kunskap baserad på vetenskap

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

Inlogg på fof.se • Tidning • Arkiv med tidigare nummer

Beställ i dag!
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor