Stå upp för vetenskapen

Publicerad
Jonas Mattsson

Jonas Mattsson är chefredaktör och ansvarig utgivare för Forskning & Framsteg. Den här artikeln är en redigerad version av ledaren i F&F 3/2025.
Bild: Martin Stenmark

Det pågår en massiv nedmontering av det amerikanska kunskaps­samhället. Forskningen åderlåts genom en kombination av politisk styrning, villkorande av anslag och avskaffande av hela forskningsområden.

I Sverige och andra europeiska länder talas en hel del om att locka till sig amerikanska forskare som går i exil. Det är en solidaritetshandling som också stärker de egna forskningsnationerna. Det är så klart bra! Men låt oss inte glömma att stötta det amerikanska kunskapssamhället på plats. I USA finns en stark rörelse under parollen ”Stand up for science”.

”Frontalangrepp på demokratin”

Goda exempel på europeiskt agerande är de uttalanden som både de svenska vetenskapliga akademierna och akademiernas europeiska federation har gjort, till stöd för den akademiska friheten i USA. Det gäller också att inte vika sig för påtryckningar, till exempel genom att vägra svara på de frågeformulär som sänts ut till europeiska lärosäten, där forskare som samarbetar västerut bland annat ombeds redovisa mångfalds- och inkluderingsdelar i sina forskningsprojekt. Inte minst bör Sveriges regering vara tydlig med att Sverige står upp för vetenskapen.

Nedmonteringen av kunskapssamhället är inte bara en fråga för akademin. Nedmonteringen är en del av vad Staffan I. Lindberg, vid demokratiinstitutet V-Dem, kallar ett frontalangrepp på demokratin. V-Dem beskriver en global autokratiseringsvåg som accelererar till följd av USA:s nya politik. Det handlar dels om ned­monteringen av USA:s internationella demokratiarbete, som lämnar walk over till aktörer med än mörkare demokratisyn. Dels handlar det om USA:s nya expansionistiska utrikespolitik. Och inte minst handlar det om det exempel som USA sätter för auktoritära ledare i andra länder.

Journalisten Joakim Medin fängslad Turkiet

När jag skriver detta har journalisten Joakim Medin nyligen frihets­berövats i Turkiet – ett av länderna på V-Dems lista över autokratier. Attacker på yttrandefriheten är ett tydligt tecken på autokratisk utveckling i ett land, liksom ökad desinformation.

Som det står på det plakat som cirkulerat på sistone: ”Först tog de journalisterna – vi vet inte vad som hände efter det.” ”Journalisterna” hade kunnat bytas ut mot ”forskarna”. Utan kunskap baserad på vetenskap blir det nämligen svårt att agera så informerat som vi bör för att demokratin ska kunna fungera.

F&F:s samlade rapportering om USA finns här. Missa inte heller ”En kväll om vetenskap” den 13 maj. Då talar Åsa Wikforss om kunskapsmotstånd och hur det samverkar med det nya informationslandskapet.

God läsning och väl mött!

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Kunskap baserad på vetenskap

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

Inlogg på fof.se • Tidning • Arkiv med tidigare nummer

Beställ i dag!
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor