Annons

Bild: 
Niklas Elmehed © Nobel Prize Outreach

Abdulrazak Gurnah får årets Nobelpris i litteratur

”En av de tongivande postkoloniala författarna från Afrika” säger Svenska Akademiens Anders Olsson.

Annons

”För att kompromisslöst och med stor medkänsla ha genomlyst kolonialismens verkningar och flyktingens öde i klyftan mellan kulturer och kontinenter” lyder motiveringen.

Abdulrazak Gurnah föddes 1948 i  Tanzania och kom till England i slutet på 1960-talet. Han har fram till sin pensionering varit verksam som professor i litteraturvetenskap vid universitetet i Kent, England.

Han har skrivit tio romaner och ett flertal noveller. Två av hans främsta verk är romanen Paradise och Afterlives.

”En av de tongivande postkoloniala författarna från Afrika” säger Svenska Akademiens Anders Olsson.

Här kan du läsa en fördjupad artikel om Abdulrazak Gurnahs författarskap.

Innan offentliggörandet sa Mats Almegård att det av årets förhandsdiskussioner märks att vi nu pratar mer om litteraturen igen. Men diskussionen är också lite mer allmänt politisk: som att tidigare pris varit alltför starka euro- och nordamerikacentrism – och att det är hög tid för en författare från Afrika, Asien, Latinamerika eller Australien.

– Det som ger Nobelpriset i litteratur lite extra strålglans och tyngd är att Svenska Akademien är rätt oförutsägbara i sina val. Själv har jag länge längtat efter ett pris till den rumänske författaren Mircea Cartarescu, främst för hans encyklopediska och vindlande romaner (och främst för trilogin Orbitór), men jag skulle även gärna se sydkoreanska Han Kang som segrare – hennes böcker håller yppersta litterära klass, men är troligen för få för Akademien.

Efter några minst sagt turbulenta år kring Nobelpriset i litteratur fick vi förra året en värdig vinnare i poeten Louise Glück, som också blev ett steg tillbaka till ett slags Nobelpris-normalitet, menar Mats Almegård som för andra året bevakar Nobelpriset i litteratur för Forskning & Framsteg.

– Jag ser mycket fram emot att vara på plats i Börshuset i Gamla stan för tillkännagivandet. Förra året var antalet journalister begränsat, så då fick jag följa det i direktsändning i radio. Det ska bli spännande att vara på plats och insupa den förväntansfulla och spända stämningen, säger han.

Louise Glück säger mycket med små medel

Den amerikanska poeten Louise Glück tilldelas årets Nobelpris i litteratur.

2020-12-07

Utforskande och gränsöverskridande litteratur

I år delas två Nobelpris i litteratur ut.

2019-12-05

Kemipris till nytt verktyg för molekylbygge

Konsten att bygga molekyler är livsviktig för att tillverka de flesta ting runt omkring oss.

2021-10-06

Klimat och komplexitet belönas med fysikpris

FN:s stora klimatkonferens i Glasgow inleds om mindre än en månad, och ett Nobelpris till fysi

2021-10-05

Medicinpris till forskning om beröring och temperatur

Upptäckterna har förklarat vår livsviktiga förmåga att registrera temperatur, beröring och våra kroppsdelars position i rummet (proprioception). De har betydelse för en rad fysiologiska processer och sjukdomstillstånd.

Under alla månader med coronarestriktioner har många av oss upplevt en skriande brist på sinnliga upplevelser i form

2021-10-04

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.