Abdulrazak Gurnah får årets Nobelpris i litteratur
”En av de tongivande postkoloniala författarna från Afrika” säger Svenska Akademiens Anders Olsson.
”För att kompromisslöst och med stor medkänsla ha genomlyst kolonialismens verkningar och flyktingens öde i klyftan mellan kulturer och kontinenter” lyder motiveringen.
Abdulrazak Gurnah föddes 1948 i Tanzania och kom till England i slutet på 1960-talet. Han har fram till sin pensionering varit verksam som professor i litteraturvetenskap vid universitetet i Kent, England.
Han har skrivit tio romaner och ett flertal noveller. Två av hans främsta verk är romanen Paradise och Afterlives.
”En av de tongivande postkoloniala författarna från Afrika” säger Svenska Akademiens Anders Olsson.
Här kan du läsa en fördjupad artikel om Abdulrazak Gurnahs författarskap.
Här nedan kan du se den direktsända presskonferensen i efterhand.
Inför Nobelpriset i litteratur 2021
Mats Almegård bevakar Nobelpriset i litteratur för andra gången för Forskning & Framstegs räkning:
”Efter några minst sagt turbulenta år kring Nobelpriset i litteratur fick vi förra året en värdig vinnare i poeten Louise Glück som också blev ett steg tillbaka till ett slags Nobelpris-normalitet.
Av förhandsdiskussionerna i år märks det att vi nu pratar mer om litteraturen igen. Men diskussionen är ju också lite mer allmänt politisk: som den om tidigare pris alltför starka euro- och nordamerikacentrism – och att det är hög tid för en författare från Afrika, Asien, Latinamerika eller Australien. Vi får se.
Det som (förutom den stora prispengen) ger Nobelpriset i litteratur lite av dess strålglans och tyngd är ändå att Svenska Akademien är rätt oförutsägbara i sina val. Själv har jag längre längtat efter ett pris till den rumänske författaren Mircea Cartarescu – främst för hans encyklopediska och vindlande romaner (och främst för trilogin Orbitór), men jag skulle även gärna se sydkoreanska Han Kang som segrare – hennes böcker håller yppersta litterära klass (men troligen skulle Akademien tycka att hon fortfarande inte skrivit ”tillräckligt” många).”